Zondag 23/01/2022

Federale en regionale werkgevers creëreren nieuw overlegorgaan

"Elke organisatie blijft zijn accenten leggen, het is geen fusieoperatie", zei Karel Van Eetvelt van Unizo.Beeld BELGA

De verschillende federale en regionale interprofessionele werkgeversorganisaties hebben een nieuw overlegorgaan boven de doopvont gehouden: het Interprofessioneel Werkgeversoverleg (IWO). Het nieuwe overlegmodel formaliseert het informele overleg dat voordien ook plaatsvond. Kort samengevat: Voka zal ook betrokken worden bij de voorbereiding van het federale loonoverleg, het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) bij de voorbereiding van het Vlaamse overleg.

Acht verschillende partners ondertekenden vrijdag het samenwerkingsprotocol: de federale werkgeversorganisaties VBO en Unisoc (social profit), de regionale werkgevers Unizo, UCM (Wallonië) en Beci (Brussel), de Vlaamse en Waalse ondernemersorganisaties Unizo en UCM, en ten slotte Boerenbond/FWA voor de landbouwsector.

De nieuwe overlegstructuur komt er door de veranderende staatsstructuur. "Het model van sociaal overleg in België ontstond ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien zijn er zes institutionele hervormingen geweest", aldus VBO-voorzitter Pierre Alain De Smedt tijdens de voorstelling. Een hervorming drong zich op nu met de zesde staatshervorming bepaalde bevoegdheden naar de regio's gaan, zoals activering, en andere federaal blijven, bijvoorbeeld de sociale zekerheid.

Het IWO zal volgens De Smedt een geïntegreerd en gecoördineerd sociaal overleg inhouden. Nu overleggen de verschillende organisaties ook, maar informeel, luidde het bij de verschillende partners. "Elke organisatie blijft zijn accenten leggen, het is geen fusieoperatie", zei Karel Van Eetveldt van Unizo. "Wat we gaan doen is afstemmen op voorhand."

Zo zal Voka betrokken worden bij de voorbereiding van het federale loonoverleg, maar blijft het VBO de organisatie die verantwoordelijk blijft en akkoorden ondertekent, legt gedelegeerd-bestuurders Pieter Timmermans van het VBO uit. Andersom zal het VBO bij de voorbereiding van het Vlaamse loopbaanakkoord betrokken worden, maar blijft de bevoegdheid bij Voka.

De belangen en noden van ondernemers zijn identiek in de verschillende regio's, werd meermaals benadrukt. "We brengen nu een coherentie aan die niet bestaat op politiek niveau, om het eufemistisch uit te drukken", aldus Vincent Reuter, gedelegeerd bestuurder van UWE.

Door met elkaar terug te koppelen, kunnen de werkgevers op de verschillende niveau's "niet uiteengespeeld worden door de vakbonden en de partijen", aldus Timmermans. "Divide et impera", "verdeel en heers" wordt zo vermeden. Het IWO zal de "backoffice" van het sociaal overleg zijn en moet de gemeenschappelijke werkgeversvisie bewerkstelligen.

Het drukken van de kosten voor de werkgevers is dan ook een van de doelen van het IWO. "Ervoor zorgen dat de gecombineerde uitkomsten van het regionale, respectievelijk federale sociaal overleg geen meerkosten meebrengen voor de bedrijven", klinkt dat in het samenwerkingsprotocol.

Een verschil in visies bij de partners over de staatsstructuur is voor Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka, geen probleem. Hij sprak over "twee bewegende velden" waarop ondernemers bewegen. Enerzijds de stiel, het ondernemen zelf. "Het belang van het akkoord bestaat in het referentiekader", het gemeenschappelijk standpunt van de werkgevers. Anderzijds is er de "ordening van de staat". Libeer herhaalde dat Voka ijvert voor meer coherente bevoegdheidspaketten. De zesde staatshervorming bevat te veel inefficiënties, luidde het.

Het IWO zal maandelijks plaatsvinden. Elke organisatie duidt daarvoor twee topvertegenwoordigers aan. Het VBO duidt bijkomend één vertegenwoordiger aan die instaat voor de coördinatie. Daarnaast wordt ook een expertengroep voorzien. En de voorzitters en CEO's van de verschillende werkgeversorganisaties zullen jaarlijks samenzitten.

In juni pleitten de Vlaamse werkgeversorganisaties Unizo, Voka, de Boerenbond en Verso voor een nieuw model van sociaal overleg dat beter moet beantwoorden aan de noden van ondernemingen en werknemers van deze tijd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234