Woensdag 22/01/2020

Gezondheid

Federale ambtenaren zijn weer vaker ziek

Minister Maggie De Block wil burn-out aanpakken als een werkgerelateerde ziekte. Beeld Photo News

De federale ambtenaren zijn weer vaker ziek. Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van Medex, dat het ziekteverzuim bij federale ambtenaren controleert. 

Het ziekteverzuim stijgt de laatste jaren overal, zowel in de privésector als in de publieke sector. Maar de federale ambtenaren gingen in 2017 tegen die trend in. Die daling heeft zich vorig jaar niet voortgezet. Het verzuimpercentage van 2018 bedroeg 6,58 procent, een stijging van 0,43 procent.  

Toch was een derde van de federale ambtenaren (33,1%) geen enkele keer afwezig in 2018. In 2017 lag dat cijfer iets lager: 32,8 procent. Eén ambtenaar op de vijf (20,6%) was in 2018 één keer afwezig wegens ziekte of een privéongeval. 

Ambtenaren zijn gemiddeld 2,1 keer per jaar afwezig, werknemers in de privésector 1,1 tot 1,2 keer is. Ambtenaren zijn na 15,2 dagen weer op de been, de gemiddelde afwezigheidsduur bij werknemers is naargelang van de bron 12,6 dagen (SD Worx) of 17,6 dagen (Securex). Een afwezigheid van een federaal ambtenaren duurt gemiddeld 7,6 dagen.

Begeleidingstraject

Psychische aandoeningen zijn de belangrijkste medische oorzaak van verzuim. Depressie en burn-out veroorzaken de meeste ziektedagen (34,4 %). “Ik wil burn-out aanpakken als een werkgerelateerde ziekte”, zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). “Fedris, het federale agentschap voor beroepsrisico’s, is daarom een project gestart om een begeleidingstraject op maat te bieden aan werknemers met burn-out of een risico op burn-out.”

Bijna alle absenties waren in 2018 medisch gerechtvaardigd. Van de 40.226 gevallen die de controleartsen evalueerden, werd slechts 0,2 procent beoordeeld als medisch ongerechtvaardigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234