Donderdag 21/10/2021

Federaal veiligheidsplan heeft geen prijs

Premier Verhofstadt trekt plan naar zich toe en laat regeringspartijen scoren

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Brinckman

Vandaag keurt de ministerraad het veiligheidsplan formeel goed. Uit een persbriefing bleek gisteren dat het plan diepgaande wijzigingen heeft ondergaan in vergelijking met het oorspronkelijke ontwerp van justitieminister Marc Verwilghen (VLD). Elke regeringspartij haalde wel een strijdpunt binnen. Maar om inzicht te krijgen in de finesses en de prioriteiten zullen we moeten wachten tot vanmiddag.

De regering trakteerde de pers gisteren op een surrealistisch schouwspel. Onder leiding van zijn extern adviseur in justitiezaken Brice De Ruyver gaven kabinetsmedewerkers van de diverse betrokken ministers een ruw overzicht. De uiteindelijke tekst werd niet rondgedeeld omdat die juist vandaag naar de ministerraad moet. Donderdag verschijnen er evenwel geen kranten en dus kreeg men de onzalige inval om dan maar een dag voordien een briefing te organiseren over iets wat nog moest komen. Er mochten zelfs vragen worden gesteld over de afwezige teksten. Maar de antwoorden waren schaars, om niet te zeggen soms lachwekkend.

In ieder geval is er van een plan-Verwilghen geen sprake meer. Marc Cools, adviseur bij Verwilghen en de auteur van het eerste ontwerp, werd overvleugeld door De Ruyver zelf. Verschillende ministers van de diverse meerderheidspartijen hebben tijdens de laatste onderhandelingen een duidelijke vinger in de pap gekregen en dragen ook de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van bepaalde deelaspecten.

De basis van het plan, het concept van de integrale veiligheidszorg, werd behouden. Maar het preventieonderdeel is aanzienlijk versterkt. De vertegenwoordigers van de PS- en de Ecolo-ministers lieten gisteren niet na om dat te benadrukken. In die zin worden de al bestaande veiligheidscontracten in de gemeenten herdoopt tot veiligheids- en preventiecontracten. Naast preventie is er het deel repressie en nazorg. De regering voegde daar nog het deel toegang tot het gerecht aan toe. Die drempel moet naar beneden. Zo denkt de regering aan een verplichte rechtsbijstand. De manier waarop dat moet gebeuren is niet duidelijk.

Het nieuwe plan besteedt veel aandacht aan de aanpak van de witteboordencriminaliteit en de georganiseerde misdaad. Het wil onder meer internationale en nationale subsidiefraude aanpakken. Ook worden de parketten versterkt met beter betaalde fiscale substituten. En er komt een wetgeving om vermogens makkelijker verbeurd te kunnen verklaren. Voortaan moeten de verdachten zelf bewijzen hoe ze aan hun rijkdom zijn geraakt. Een vereenvoudiging van de wetgeving en een betere samenwerking van de diverse inspectiediensten moet een antwoord bieden op milieuovertredingen.

Van de uitbesteding van een aantal taken aan de privé-sector (het gevangenenvervoer of de inning van boetes) is geen sprake meer. Samenwerking tussen de privé-sector en de overheid kan, maar de democratische controle moet steeds worden gegarandeerd.

Over de prioriteiten van het plan kwam er gisteren tijdens de briefing geen duidelijkheid. Die was er evenmin over de kostprijs. Volgens een kabinetsmedewerker van begrotingsminister Vande Lanotte (SP) is het plan zo omvattend dat zoiets onmogelijk te becijferen valt.

Basis van plan-Verwilghen werd behouden maar hoofdstuk preventie is aanzienlijk versterkt

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234