Maandag 03/10/2022

Federaal parket vervolgt 16 mensen voor rol in terreurcel Verviers

Verviers, 15 januari 2015, rue de la Colinne. Forensische speurders aan het werk in het pand waar eerder op de avond twee terroristen werden uitgeschakeld. Beeld REUTERS
Verviers, 15 januari 2015, rue de la Colinne. Forensische speurders aan het werk in het pand waar eerder op de avond twee terroristen werden uitgeschakeld.Beeld REUTERS

Het federaal parket wil 16 mensen vervolgen voor hun rol in de terreurcel van Verviers, die midden januari 2015 werd opgerold. Het gaat om zeven mannen van wie de identiteit al bekend was, en van wie er nog vier in voorlopige hechtenis zitten, twee Belgische, vijf Franse en een Nederlandse Syriëstrijder, en een Marokkaanse man.

redactie

Drie verdachten zijn overleden en voor vier personen wordt de buitenvervolgingstelling gevraagd. Dat blijkt uit de eindvordering van het federaal parket waarop Belga de hand kon leggen. De terreurcel van Verviers werd op 15 januari opgerold bij een grootscheepse actie van het federaal parket en de federale politie. Die vielen binnen in een hele resem woningen in Verviers, Sint-Jans-Molenbeek, Brussel, Sint-Agatha-Berchem, Anderlecht en Liedekerke.

Brand door hevige schietpartij
Bij één van de twee huiszoekingen in Verviers openden twee verdachten, Soufiane Amghar en Khalid Ben Larbi, onmiddellijk het vuur op de speciale eenheden van de federale politie. Het vuurgevecht dat daarop volgde, duurde ettelijke minuten en was zo hevig dat er brand uitbrak in de woning zodat de speciale eenheden gedwongen waren tegelijkertijd te schieten en brandblussers te hanteren.

Uiteindelijk vonden Amghar en Ben Larbi, de dood. Volgens het federaal parket stonden zij op het punt een aanslag te plegen op politiemensen en -commissariaten.

In hetzelfde pand in Verviers bevond zich nog een derde man, Marouane El Bali, die echter niet deelnam aan het vuurgevecht en opgepakt werd. In de uren, dagen en weken nadien vlogen ook Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni (27), de broers Souhaib (26) en Ismaël El Abdi (34), de Algerijn Omar Damache (33), Bilel Houhoud (27), Abdelmounaïm Haddad (22) en Karim Ahalouch (29) in de cel.

Houhoud, Haddad, Ismaël El Abdi en Karim Ahalouch werden in de loop van het onderzoek vrijgelaten onder voorwaarden terwijl het vermoedelijke brein achter de terreurcel, Abdelhamid Abaaoud, spoorloos bleef.

Aanstaande donderdag, 24 maart, moet de raadkamer zich buigen over de vraag van het federaal parket om 16 verdachten naar de correctionele rechtbank door te verwijzen. Drie personen worden ervan beschuldigd dat ze een aanslag planden in België. Het gaat om Souhaib El Abdi (26), Marouan El Bali (27) en Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni (27), die alledrie nog in voorlopige hechtenis zitten.

Marouan El Bali, die volgens het federaal parket ook moet terechtstaan voor poging doodslag op politieagenten omwille van zijn betrokkenheid bij de schietpartij in Verviers, zou de terreurcel logistieke ondersteuning gegeven hebben.

Onder druk gezet

Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni zou de woning in Verviers gehuurd hebben en zou Soufiane Amghar en Khalid Ben Larbi in Frankrijk en Duitsland zijn gaan ophalen. De man ontkende eerste elke betrokkenheid maar verklaarde later dat hij door andere verdachten onder druk werd gezet om mee te werken aan de terreurplannen. Hij wordt echter ook in het bad getrokken door Marouane El Bali. Volgens de speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) zou El Bali immers een bepaald telefoonnummer gebruikt hebben dat door de FGP afgeluisterd werd, maar volgens El Bali had hij dat toestel geleend van Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni.

Souhaib El Abdi verklaarde dat hij zich bezighield met handel in valse identiteitsdocumenten maar de speurders achterhaalden dat de man in het najaar van 2014 tweemaal naar de Turkse kuststad Adana is gereisd, éénmaal voor een periode van twee weken en éénmaal gedurende een weekend. Vermoed wordt dat hij daar in contact is geweest met leden van IS.

El Abdi, El Bali en Arshad Mamood Hajni worden door het federaal parket ook beschouwd als leiders van een terroristische groep, net als Omar Damache, een 33-jarige Algerijn die in Griekenland werd opgepakt. De man was toen in het bezit was van een gsm-toestel waarmee Abdelhamid Abaaoud vanuit Griekenland in contact zou hebben gestaan met leden van de terreurcel in België. Damache heeft steeds volgehouden dat hij nooit contact heeft gehad met Abaaoud of met andere betrokkenen in het dossier maar onderzoek in Griekenland wees uit dat Abdelhamid Abaaoud geruime tijd bij hem heeft verbleven. Het is ook in zijn flat in Athene dat een laptop werd aangetroffen die waarschijnlijk door Abaaoud werd gebruikt.

Twaalf andere verdachten zouden dan weer deel uitgemaakt hebben van die terroristische groep. Het gaat om Abdelmounaïm Haddad, Ismaïl El Abdi, en Karim Ahalouch (29). Die laatste was pas op 30 maart 2015 onder aanhoudingsbevel geplaatst en kort nadien al vrijgelaten maar in de loop van de weken nadien kwam aan het licht dat hij wel degelijk contacten onderhield met leden van de terreurcel.

Twee Facebookprofielen

Ahalouch was vrijgelaten omdat Marouane El Bali tijdens een confrontatie had toegegeven dat hij Ahalouch's Facebook-profiel had gebruikt. Na zijn vrijlating bleek echter dat Ahalouch twee facebookprofielen had en dat hij via het tweede wel degelijk in contact stond met leden van de terreurcel.

Worden door het federaal parket ook beschouwd als leden van de terreurcel: Noureddine Abraïmi (29) en Mohamed Darrazi (25), twee Belgische Syrië-strijders, Mansour Niang (32), Mohammed Diallo (27), Walid Hammam (32), Karim Lakari (38) en Wissem El Mokhtari ((28), vijf Franse Syrië-strijders, de Nederlandse Syrië-strijder Zaid Koulliss, en de Marokkaan Abdelhafid Taghi (32).

Abdelhamid Abaaoud kwam op 18 november jongstleden om het leven in een vuurgevecht met de Franse politie zodat voor hem, net als voor Khalid Ben Larbi en Sofiane Amghar, de strafvordering is uitgedoofd.

Voor vier mensen, waarbij Billel Houhoud, de broer en de moeder van Marouan El Bali, wordt de buitenvervolgingstelling gevraagd.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234