NieuwsHumanitaire visa
Federaal parket: geen strafbare feiten bij humanitaire visa van Iraniërs
Het federaal parket heeft geen aanwijzingen gevonden voor strafbare feiten bij de humanitaire visa voor Iraniërs die tot stand kwamen via Saeed Bashirtash, de echtgenoot van N-VA-kamerlid Darya Safai. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zal die visadossiers nu laten verderzetten.
Begin maart bracht De Morgen uit dat het kabinet-Mahdi de Iraanse humanitaire visa had stopgezet na een verontrustende nota van de Staatsveiligheid. Die maakte melding van geruchten binnen de Iraanse gemeenschap over fraude met visa.
Saeed Bashirtash, de echtgenoot van N-VA-Kamerlid Darya Safai, trad in die dossiers op als contactpersoon. Hijzelf benadrukte dat hij nooit op eigen initiatief vluchtelingen benaderde en zelfs de kosten betaalde om het dossier in te dienen bij de Dienst Vreemdelingenzaken.
Staatssecretaris Mahdi had de informatie over de nota van Staatsveiligheid ook doorgegeven aan het federaal parket, dat een onderzoek opende. Kort daarna communiceerde de Staatsveiligheid dat het om een ‘genuanceerde nota’ ging, die ook mogelijke politieke beïnvloeding vanuit Iran vermeldde. Dat laatste was ook de lijn die Saeed Bashirtash naar voren bracht op een persconferentie.
Nu, twee maanden later, brengt het parket het kabinet op de hoogte dat het onderzoek is afgerond en er geen fraude is vastgesteld. “Ik ben tevreden dat het gerecht hier snel duidelijkheid brengt en er geen strafbare feiten werden gepleegd”, zegt staatssecretaris Mahdi, die de bevroren dossiers van deze Iraniërs opnieuw laat opstarten. “Intentieprocessen zijn nooit goed, iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Dit dossier is daarvan het bewijs.”
Heeft Mahdi dan niet te snel aan de alarmbel getrokken? Hij vindt van niet. “Het is jammer dat er in het verleden niet sneller contact genomen werd met het gerecht, dan was de Kucam-affaire nooit zo groot geworden.”
Saeed Bashirtash is tevreden dat het parket zijn onschuld zo snel heeft vastgesteld: “Het belangrijkste is dat de dossiers van de Iraniërs die in levensgevaar zijn, nu bestudeerd kunnen worden. Ik denk dat deze zaak een les is voor iedereen in België om op te letten voor geruchten van Iraanse geheime diensten.”
De Staatsveiligheid wil niet zeggen of er intussen meer aanwijzingen zijn voor beïnvloeding uit Iran. Volgens enkele kopstukken van N-VA is het dossier echter geen gevolg van Iraanse politieke strijd, maar van Belgische.
Voorzitter Bart De Wever heeft het over karaktermoord. Kamerlid Theo Francken, destijds bevoegd voor asiel en migratie toen Kucam fraude pleegde, heeft het over “paars-groene intimidatie”. “Wie lekte deze veiligheidsinfo en probeerde zo Kamerlid uit oppositie in diskrediet te brengen?”, tweette Francken.