Woensdag 22/01/2020

Fedasil stuurde sinds oktober 3.100 vluchtelingen door

Sinds oktober zijn er in ons land 3.100 nieuwe asielzoekers bijgekomen voor wie geen plaats kon worden gevonden. Dat heeft Vluchtelingenwerk Vlaanderen bekendgemaakt naar aanleiding van World Refugee Day gisteren.

“Er is geen speciale toeloop geweest”, stelt Eef Heylighen van Vluchtelingenwerk, “maar dat er in die omstandigheden sinds oktober al 3.100 asielzoekers zijn die geen toewijzing hebben gekregen van Fedasil toont aan dat dit echt een structureel probleem geworden is.” Tussen maart en nu alleen al gaat het om 1.100 vluchtelingen. De asielzoekers worden doorverwezen naar de ocmw’s. “Maar in de praktijk komt het erop neer dat die mensen ergens ronddolen”, zegt Heylighen. “Veel ocmw’s staan immers nog altijd erg weigerachtig tegenover de hulp die ze moeten bieden.”

De asielzoekers die geen plek vinden zijn allesbehalve een nieuw fenomeen. Sinds vorig jaar stapten verscheidene van hen naar de rechter die Fedasil dwangsommen oplegde. Tot op de dag van vandaag zou Fedasil al ruim 200.000 euro aan dwangsommen betaald hebben. De asielzoekers die een zaak aanspanden zouden inmiddels wel plek gevonden hebben.

“Het is de hoogste tijd dat er noodoplossingen komen”, stelt Heylighen, “maar tegelijkertijd moet er ook aan een structurele aanpak gewerkt worden. We hopen alleszins dat de regering dit nog als een lopende zaak beschouwt zodat we niet moeten wachten tot de nieuwe regering van start gaat.” Maar meer nog hoopt Vluchtelingenwerk op een Europees beleid. “Vandaag worden zes politieke eisen overhandigd aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Melchior Wathelet. We hopen dat er werk wordt gemaakt van een menselijk en kwaliteitsvol Europees asielbeleid tijdens dit voorzitterschap.”

In de hele Europese Unie werden vorig jaar overigens 261.000 asielaanvragen ingediend door vluchtelingen uit 151 landen, vooral Afghanistan, Rusland en Somalië. Een kwart van die asielzoekers is minderjarig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234