Woensdag 08/02/2023

NieuwsAsielzoekers

Fedasil opent binnenkort drie nieuwe opvangcentra: twee in Vlaanderen, een in Wallonië

Aan het Klein Kasteeltje in Brussel werd de voorbije weken meermaals het werk neergelegd tegen het structurele gebrek aan opvangplaatsen. Beeld Marc Baert
Aan het Klein Kasteeltje in Brussel werd de voorbije weken meermaals het werk neergelegd tegen het structurele gebrek aan opvangplaatsen.Beeld Marc Baert

Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, opent binnenkort drie nieuwe opvangcentra. Drie in Vlaanderen (Geel en Lombardsijde) en één in Wallonië (Glons). Dat bevestigt Fedasil. De aankondiging van een vierde centrum in Lommel, waar vakbond ACOD eerder gewag van maakte, is ‘voorbarig’.

Redactie

Er was al langer vraag naar extra opvangplaatsen, aangezien het aantal asielaanvragen de jongste weken fors stijgt. Aan het Klein Kasteeltje, de plek in Brussel waar mensen die asiel aanvragen hun eerste opvang krijgen, werden vorige week tientallen alleenstaande asielzoekers weggestuurd wegens plaatsgebrek.

Het personeel van het Klein Kasteeltje ging gisteren voor de tweede keer in staking als reactie op “het gebrek aan actie van de politieke autoriteiten, het structurele gebrek aan opvangplaatsen en de achteruitgang van de werkomstandigheden”.

Nu komen er dus drie nieuwe opvangcentra bij. Specifiek gaat het om een opvangcentrum tot eind februari 2022 in een park van Defensie in Lombardsijde, dat al gebruikt werd in de periode 2015-2016 en goed is voor 175 plaatsen. Ook in Geel komt er opvang voor een honderdtal asielzoekers in het domein Zonnedauw, dat eind 2015 enkele weken gebruikt werd door Fedasil. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi verwittigde de betrokken burgemeesters. Fedasil begon al te overleggen met de lokale besturen, maar exacte openingsdata zijn er nog niet, klinkt het.

In Wallonië komt er vanaf begin november een centrum op het militair domein in Glons (Glaaien), dat stapsgewijs plaats moet bieden aan 400 mensen. Eerder was dus ook sprake van de heropening van een centrum in Lommel, maar Fedasil zegt dat dit “voorbarig” is en kan die heropening dus niet bevestigen. Nog andere gebouwen zouden momenteel geanalyseerd worden.

“Eindelijk beweegt er wat”, zegt vakbondssecretaris Tony Six, die de beslissing toejuicht. België telt een tachtigtal opvangcentra voor asielzoekers. Naast de 29 federale centra van Fedasil, zijn er ook open opvangcentra die worden beheerd door partners. De overige plaatsen zijn individuele opvangplaatsen, georganiseerd door OCMW’s en ngo’s.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234