Vrijdag 18/09/2020

VLUCHTELINGENCRISIS

Fedasil heeft het gehad met burgemeester van Koksijde

Marc Vanden Bussche, burgemeester van Koksijde.Beeld BELGA

Fedasil is niet te spreken over de "permanente aanvallen" vanuit Koksijde op de aanwezigheid van een opvangcentrum voor asielzoekers in de gemeente. Volgens de overheidsdienst belemmeren die haar in de uitvoering van haar wettelijke opdracht. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten is ervan overtuigd dat burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche correct omgaat met de asielzoekers in zijn gemeente. Dat zegt ze na een gesprek met haar partijgenoot, nadat die onder vuur kwam te liggen in enkele kranten.

"We willen dat er een einde komt aan de niet aflatende stroom van verdachtmakingen in de pers", zegt Fedasil. Het agentschap wijst expliciet naar Open Vld-burgemeester Marc Vanden Bussche en de korpschef van de Politiezone Westkust, Nicholas Paelinck.

Koksijde verzette zich de voorbije weken fors tegen de komst van een opvangcentrum voor asielzoekers. Zelfs nadat hun aantal werd teruggeschroefd en er extra bewaking werd beloofd, bleef Vanden Bussche verklaren dat hij de vluchtelingen liefst "voor het toeristische seizoen" weer weg wil.

Huiszoekingen

Vandaag doken opnieuw berichten op uit Koksijde. Vanden Bussche zou willen dat de politie dagelijks huiszoekingen kan uitvoeren in de slaapvertrekken van de asielzoekers, eist hij de gsm-nummers van alle mensen en zou de politie asielzoekers bij het minste vergrijp twaalf uur moeten kunnen vasthouden.

Vanden Bussche sprak intussen van een karikatuur en nuanceerde een en ander. Ook Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten liet na een gesprek met haar partijgenoot weten dat de asielzoekers in Koksijde volgens haar op menswaardige wijze worden opgevangen.

"Permanente aanvallen"

Voor Fedasil gaat het echter om een zoveelste incident op rij. Het overheidsagentschap spreekt van "permanente aanvallen" door Vanden Bussche en Paelinck "die de uitvoering van onze wettelijke opdracht ernstig belemmeren en waardoor zowel het agentschap als de asielzoekers doelbewust in een slecht daglicht worden gesteld".

"Onze collega's en bewoners in de opvangcentra hebben recht op een serene werk- en leefomgeving", luidt het. "Wij hebben zowel de burgemeester van Koksijde als de korpschef al meermaals herinnerd aan het wettelijke kader binnen hetwelk ook zij hun opdrachten moeten uitvoeren."

Fedasil merkt nog op dat Fedasil en haar opvangpartners "reeds vele jaren op een professionele en constructieve manier samenwerken met de lokale besturen en politie in honderden gemeenten van ons land, om de opvang van asielzoekers zo vlot mogelijk te laten verlopen in een sfeer van wederzijds vertrouwen en met respect voor de wet".

"Mensen in nood moeten geholpen worden. Dat moet menswaardig gebeuren en niet in een sfeer van criminalisering. Dat is de Open Vld-lijn over de opvang van asielzoekers en dat bewijzen we als partij elke dag in tal van gemeenten in Vlaanderen", onderstreept partijvoorzitter Rutten. "Ook in Koksijde is dat zo, zo blijkt na een gesprek met burgemeester Vanden Bussche."

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten is ervan overtuigd dat burgemeester Vanden Bussche correct omgaat met de asielzoekers in zijn gemeente.Beeld PHOTO_NEWS

Politieregime

De Morgen en Het Laatste Nieuws schreven vandaag dat Vanden Bussche een politieregime wil voor de asielzoekers in het opvangcentrum in Koksijde. Hij wil dat de politie dagelijks huiszoekingen kan uitvoeren in de slaapplaatsen van de asielzoekers, eist hij de gsm-nummers van alle mensen op de basis en zou de politie de asielzoekers bij het minste vergrijp 12 uur lang moeten kunnen vasthouden.

Op het krantenbericht kwam al snel reactie van Open Vld'er Noël Slangen, die prompt gedeeld werd door Vlaams parlementslid Mathias De Clercq. "Ik vraag me af of burgemeester Vanden Bussche, toen hij van LDD naar Open Vld overstapte, zich niet van partij vergist heeft?", schreef Slangen op zijn facebookpagina. "Dit soort veralgemenende criminalisering verwacht je van extremisten en racisten, niet van een liberaal."

"Karikatuur van gemaakt"

In een reactie aan de VRT nuanceerde Vanden Bussche de berichten. "Men maakt er een karikatuur van. Huiszoekingen kunnen alleen maar op verzoek van het gerecht. Gsm-nummers vragen is alleen maar een standaardprocedure die nuttig is voor de bereikbaarheid. Ik zie echt niet in wat daarmee mis is." En ook in een logboek ziet Vanden Bussche geen graten. "Zo kunnen wij gemakkelijk weten wie daar aanwezig is."

Voorzitter Rutten toont zich gerustgesteld en wil verder niet ingaan op de hetze rond Koksijde. "Sowieso is het verkeerd om te reageren op basis van anonieme verklaringen in een krant", luidt het.

'Best practices'

Niettemin is een algemeen protocol met afspraken over de samenwerking tussen gemeentebesturen, politiediensten en asielcentra dringend nodig, besluit Rutten. Open Vld zal zelf alvast de eigen burgemeesters en mandatarissen samenbrengen voor een uitwisseling van 'best practices' bij de opvang van vluchtelingen, zo luidt het nog.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234