Vrijdag 03/12/2021

Fed gelooft in blijvend herstel

De Amerikaanse centrale bank (Fed) zal haar stimulerende beleid verder afbouwen, hoewel de werkloosheid te hoog blijft. Dat heeft Janet Yellen, de nieuwe voorzitster, gezegd.

Yellen maakte in het Huis van Afgevaardigden haar eerste openbaar optreden als topvrouw van de centrale bank. Ze onderstreepte in haar toespraak dat ze het beleid van haar voorganger Ben Bernanke zal voortzetten. "Laat me benadrukken dat ik veel continuïteit verwacht in de benadering van het monetair beleid. Ik was lid van het federaal openmarktcomité dat de strategie uitstippelde en ik steun die strategie."

Yellen waarschuwde voor overdreven optimisme over de arbeidsmarkt. "Het herstel van de arbeidsmarkt is verre van voltooid. De werkloosheidsgraad is nog steeds duidelijk hoger dan het niveau dat het federaal openmarktcomité verzoenbaar vindt met maximale werkgelegenheid."

De werkloosheidsgraad daalde in januari tot 6,6 procent, het laagste peil in meer dan vijf jaar. De meeste bestuurders van de Fed spreken van volledige werkgelegenheid bij een werkloosheidsgraad tussen 5,2 en 5,8 procent, blijkt uit de notulen van de Fed.

Maar de werkloosheidsgraad is niet de enige indicator om de gezondheid van de arbeidsmarkt te evalueren, signaleerde Yellen. Ze verwees naar het grote aantal Amerikanen dat al langer dan zes maanden werkloos is en naar het grote aantal Amerikanen dat tegen zijn zin vrede moet nemen met een deeltijdse baan.

De centraal bankier lijkt niet wakker te liggen van de lage inflatie. "De lage inflatie weerspiegelt onder meer factoren die wellicht tijdelijk zijn, zoals de prijsdaling van aardolie en andere ingevoerde producten. De inflatie is met 1,1 procent veel lager dan de doelstelling van 2 procent."

Nulrente

De Fed blijft volgens Yellen van plan de geldinjectie in "gematigde stappen" te verminderen. Bernanke suggereerde dat de Fed de aankopen van schuldpapier om de zes weken met 10 miljard dollar wil afbouwen als de economie herstelt zoals verwacht. De maandelijkse aankoop van staatsobligaties en herverpakte hypotheken werd al in twee stappen verlaagd van 85 tot 65 miljard dollar. Economen verwachten dat die aankopen voor het einde van het jaar worden stopgezet.

Over het rentebeleid had Yellen geen nieuws te melden. Ze herhaalde alleen dat de Fed wellicht nog geruime tijd zijn nulrentebeleid zal handhaven nadat de werkloosheid is gedaald tot 6,5 procent. De notulen suggereren dat de Fed in 2015 een eerste keer de rente zal optrekken.

"Yellen is relatief optimistisch over de economische vooruitzichten", signaleert ING-econoom Rob Carnell. "Ondanks de volatiliteit van recente economische cijfers gelooft ze dat de Amerikaanse economie blijft opleven en focust ze niet op ontgoochelende werkgelegenheidscijfers."

Ze lijkt zich evenmin zorgen te maken over de financiële turbulentie in de groeilanden. "Het is onze mening dat de recente volatiliteit op de wereldwijde financiële markten geen substantieel risico vormt voor de economische vooruitzichten in de Verenigde Staten." De Europese Centrale Bank noemde de onrust in de groeilanden vorige week een risico.

Het gematigde optimisme over de economie deed de Amerikaanse aandelenkoersen en de langetermijnrente stijgen. De Dow Jones-index opende duidelijk hoger en de tienjaarsrente noteerde omstreeks 18 uur 5 basispunten hoger op 2,72 procent. De dollar reageerde wispelturig.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234