Dinsdag 28/01/2020

Weer

Februarizon breekt records: “Maar het klimaat is niet de hoofdoorzaak”

Mensen genieten van het mooie weer in het Terkamerenbos in Brussel. Beeld Photo News

Officieel is het nog winter, maar de drukbevolkte terrasjes in de warme februarizon doen anders vermoeden. Toch is het te vroeg om de winterjas op zolder te leggen. “Vanaf donderdag wordt het opnieuw frisser en regenachtig,” legt weerman David Dehenauw. “De lente is nog niet in het land.”

Waar we vorig jaar rond deze periode met mutsen en sjaals gladde wegen trotseerden, genieten we nu vrolijk van terrasjes in de warme lentezon. Met een temperatuur van 15,8°C 's middags en later zelfs 18,8°C in Ukkel werd maandag het record gebroken van warmste februaridag ooit, sinds het begin van de metingen in 1901. 

“Het is uitzonderlijk dat er zoveel dagrecords op korte tijd sneuvelen,” legt weerman David Dehenauw uit. “Maar de klimaatopwarming is niet de hoofdoorzaak.”

“Een hogedrukgebied boven grote delen van Europa in combinatie met warme lucht uit het zuiden zorgt voor veel zon en warmere temperaturen. We haalden al zeven dagen meer dan 15 graden, wat erg uitzonderlijk is.” Ter vergelijking: in een gemiddelde februarimaand schommelt de maximumtemperatuur rond de 6 graden. Toch is het te vroeg om van een klimatologische uitzondering te spreken, nuanceert Dehenauw. “Het gaat om individuele dagrecords. Op maandniveau breken we voorlopig geen potten en zal dat ook niet meer gebeuren. Enerzijds omdat de nachten nog koud zijn, maar ook omdat de maand wisselvalliger gestart is. De gemiddelde temperatuur voor februari is tot hier toe 6,4 graden, wat hoger is dan het normale 3,7 graden. Maar het record staat op 7,9 graden in 1990, wat we niet meer zullen halen.”

Klimaat geen hoofdoorzaak

Terrasjes in het zonnetje komen dezer dagen mogelijk met een licht schuldgevoel, de klimaatmarsen van de voorbije weken in het achterhoofd. Al is klimaatopwarming niet de hoofdoorzaak van deze mooie dagen, legt Dehenauw uit. “Klimaatverandering speelt altijd in de achtergrond mee bij weerfenomenen. Maar het gaat hier in eerste instantie toch om een hogedrukgebied en aanvoer van zachtere lucht boven onze gebieden , die een piek in zon en temperaturen veroorzaakt. De klimaatopwarming geeft dat mooi weer een extra duwtje, maar het is niet de oorzaak. Zo zouden de temperaturen mogelijk enkele graden lager liggen zonder opwarming van de aarde. We weten dat de gemiddelde temperatuur in België met 2 graden is gestegen sinds 1833, wat niet weinig is. Maar het is niet te kwantificeren hoe groot de invloed van klimaatopwarming op deze zonnige dagen precies is.”

Wisselvallige krokusvakantie

Wie hoopte de wintersjaals en mutsen weer op te bergen tot de volgende winter, komt helaas bedrogen uit. De lente is nog niet in het land, waarschuwt Dehenauw. “Vanaf donderdag wordt het opnieuw koeler, met temperaturen rond 10 à 12 graden en neerslag. Ook voor de krokusvakantie ziet het er erg wisselvallig uit. Deze tijdelijke piek betekent niet dat de winter voorbij is. Ter vergelijking: vorig jaar was het berekoud eind februari en lag er 1 maart ijzel op de weg. Er valt geen lijn in te trekken.” Wel worden weersomstandigheden onder invloed van klimaatverandering steeds extremer. Maar dat wil nog niet zeggen dat we in België enkel de ‘positieve’ gevolgen zullen merken door bijvoorbeeld terrasjesweer in februari. “Vorige zomer was bijvoorbeeld zeer warm en droog bij ons. Maar vlak daarvoor, de tweede helft van mei, kampten we met wateroverlast en veel neerslag. We vallen vaker van het ene extreme geval in het andere.”

De cijfers

- Al twee dagrecords voor februari: 18,1 graden op 15 februari. 18,8 graden op 25 februari. 

- Al 12 dagen in februari boven 10 graden.

- Al 8 dagen boven de 15 graden.

- Zonneschijnduur: al 9 dagen met meer dan 7,5 uur zon (gemiddeld 2 à 2,5 uur deze periode)

- Gemiddelde dagtemperatuur februari 2019 tot hier toe: 6,4 °C. (normaal: 3,7°C. Record: 7,9°C in 1990 )

- Gemiddelde maximumtemperatuur februari 2019 tot hier toe: 10,5°C. (normaal: 6,6°C. Record is 11,6°C uit 1990.)

- Gemiddeld aantal uren zon februari 2019 tot hier toe: 106:29 (normaal: 76:36. Record in februari 2018: 149:28)

- Absolute warmterecord van februari was 18,7°C in 1960. Dat record werd maandag gebroken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234