Woensdag 07/12/2022

FBI staakt onderzoek naar inmenging niet

Terwijl Trump in een interview gisteren verklaarde dat FBI-chef James Comey een uitslover was en na zijn ontslag een puinhoop achterliet, liet diens opvolger in een hoorzitting weten dat Comey een brede steun had binnen de dienst. Hij verzekerde de Senaat ook dat het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de verkiezingen doorgaat.

De Amerikaanse president Donald Trump was al langer van plan om FBI-chef James Comey te ontslaan. "Hij is een uitslover, een aandachtszoeker, het is een puinhoop bij de FBI", zei Trump gisteren in een interview. Hij had eerder deze week gezegd dat het ontslag een aanbeveling was van het ministerie van Justitie: minister Jeff Sessions en diens onderminister Rod Rodenstein zouden Trump hebben geadviseerd afscheid te nemen van Comey. In het interview vertelde Trump ook dat hij Comey op de man af heeft gevraagd of er een onderzoek naar hem liep. "Ik vroeg het hem gewoon", aldus de president. "Ik zei: 'Als het mogelijk is, laat het me dan weten', en hij zei: 'Je wordt niet onderzocht.'"

Trump schreef in zijn ontslagbrief aan Comey dat er geen onderzoek naar hem liep. Dat riep vragen op, want het zou hoogst ongebruikelijk zijn als iemand die de FBI mogelijk onder de loep neemt, van de directeur persoonlijk krijgt te horen dat dit niet het geval is.

Afstand van Trumps beweringen

Dat laatste bleek donderdag ook weer toen waarnemend FBI-chef Andrew McCabe werd verhoord door de inlichtingencommissie van de Senaat: hij weigerde te bevestigen dat Comey het Witte Huis had laten weten of er een onderzoek tegen de president liep. Het was volgens hem in ieder niet de gewoonte van de FBI om iemand te laten weten of dit het geval is. Opvallend was dat McCabe ook direct afstand nam van de bewering van het Witte Huis dat Comey de steun van het personeel van de FBI had verloren. Volgens hem genoot Comey juist "brede steun" binnen de FBI. Hij zei dat het een "groot voorrecht" was onder hem te dienen.

McCabe verzekerde de inlichtingencommissie van de Senaat dat het onderzoek naar de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen van vorig jaar doorgaat, ondanks het ontslag van James Comey. "Er is tot nog toe geen enkele poging gedaan om ons werk te hinderen." De Democraat Mark Warner drong er bij McCabe op aan de commissie te waarschuwen als dat wel zou gebeuren.

Omstreden

Het was het eerste publieke optreden van McCabe als interim-chef van de FBI na het ontslag van Comey, die dinsdag plotseling aan de kant werd gezet door president Trump. Daarmee deed Trump veel stof opwaaien. Veel Democraten zijn ervan overtuigd dat Trump Comey ontsloeg wegens het FBI-onderzoek naar de banden tussen zijn campagneteam en de Russen. McCabe beloofde de Senaatscommissie dat hij het Witte Huis geen informatie zal verstrekken over het verloop van het FBI-onderzoek.

Het Witte Huis is inmiddels begonnen een opvolger te zoeken voor Comey. Naar verluidt overweegt Trump het voormalige Republikeinse Congreslid Mike Rogers te benoemen. Critici wezen er meteen op dat hij bepaald geen neutrale figuur is: Rogers maakte deel uit van Trumps overgangsteam en had felle kritiek op Hillary Clinton. Sinds het ontslag van Comey klinkt steeds luider de roep om een speciale aanklager die het onderzoek naar de Russische inmenging moet onderzoeken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234