FBI
FBI-onderdirecteur McCabe - volgens Trump 'partijdig' - met vervroegd pensioen
De onderdirecteur van de FBI, Andrew McCabe, is maandag vervroegd met pensioen gegaan. President Donald Trump beschuldigde hem van partijdigheid. Andere Republikeinen hebben Rod Rosenstein in het vizier, die als onderminister van Justitie eindverantwoordelijk is voor het onderzoek naar de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen.
Trumps woordvoerder Sarah Sanders liet maandag weten dat het Witte Huis 'niet betrokken' was bij het vertrek van McCabe, maar wel dat er 'zorgen' waren over de op één na hoogste functionaris van de FBI.
Trump heeft McCabe maandenlang via Twitter aangevallen omdat hij partijdig zou zijn. 'Hoe kan FBI-onderdirecteur Andrew McCabe, de man die, samen met de lekkende James Comey, de leiding heeft over het Phony Hillary Clinton onderzoek (inclusief haar 33.000 illegaal gewiste e-mails), $700.000 krijgen voor de campagne van zijn vrouw, afkomstig van Clinton-marionetten tijdens het onderzoek?', twitterde Trump in december.
De vrouw van McCabe kreeg in 2015 470 duizend dollar van een aan Clinton-gelieerd fonds, toen zij als Democraat campagne voerde voor een Senaatszetel in haar staat Virginia. McCabe kreeg later (nadat zijn vrouw de race verloren had) als onderdirecteur van de FBI de leiding over het onderzoek naar de e-mails van Clinton. Hij verschoonde zich daarvan een week voor de presidentsverkiezingen in 2016. In deze theorie zou dus ook Comey, die vlak voor de verkiezingen het onderzoek naar Clinton heropende, op de hand van Clinton zijn geweest.
How can FBI Deputy Director Andrew McCabe, the man in charge, along with leakin¿ James Comey, of the Phony Hillary Clinton investigation (including her 33,000 illegally deleted emails) be given $700,000 for wife¿s campaign by Clinton Puppets during investigation?
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 29 januari 2018
'Deep state'
De verdachtmakingen jegens McCabe staan niet op zichzelf. De afgelopen maanden hebben Republikeinen een zaak opgebouwd om aan te tonen dat hoge functionarissen bij de FBI een 'deep state' of 'geheim genootschap' hebben gevormd dat losstaat van de rechtsorde. Ze wijzen daarbij op sms-jes tussen twee FBI-functionarissen die een affaire hadden en zich denigrerend uitspraken over Trump. De man in kwestie werd door Trump-onderzoeker Robert Mueller van het onderzoek afgehaald.
Het nieuwste verzamelpunt van het Republikeinse wantrouwen is een memo, opgesteld door Republikeins Congresman Devin Nunes, waaruit weer zou blijken dat de FBI partijdig is door in 2016 Trump-medewerker Carter Page af te luisteren, op basis van het Steele-dossier (dat met de plasseks), deels gefinancierd door Democraten. Rod Rosenstein, die daarvoor toestemming gaf, krijgt in dat memo de zwarte piet toegespeeld, onthulde The New York Times zondag. En Rosenstein is de baas van Mueller. Dus.