Maandag 28/11/2022

'FBI dreef Ernest Hemingway tot zelfmoord'

Een nieuwe prikkelende theorie duikt op om de zelfmoord van schrijver Ernest Hemingway (1899-1961), 50 jaar geleden, te verklaren. Volgens een intimus zou het aanhoudend FBI-onderzoek zijn geweest wat de Nobelprijswinnaar uiteindelijk over de kling joeg.

Sinds zijn dood hebben literaire journalisten, psychologen en biografen zich het hoofd gebroken over de motieven voor Hemingways zelfmoord, die de mythe rond macho 'Papa' nog aandikte. De meest gangbare theorie luidt dat de auteur van The Old Man and the Sea in een almaar diepere depressie was verzeild, in het besef dat zijn literaire hoogdagen voorgoed achter de rug lagen. Anderen wijten de zelfmoord aan een persoonlijkheidsstoornis.

Maar A.E. Hotchner, vriend en 13 jaar lang Hemingways nauwe medewerker, suggereert in The New York Times nu een nieuwe bepalende factor voor de zelfdoding. Hemingway werd sinds de jaren 40 in de gaten gehouden door de FBI, vanwege zijn contacten én banden met Cuba. En dat zou volgens Hotchner "aanzienlijk hebben bijgedragen tot zijn angsten en uiteindelijke zelfmoord".

De Amerikaanse schrijver was trouwens een goed jaar voor zijn zelfmoord op 61-jarige leeftijd onder druk van de Amerikaanse autoriteiten van Cuba naar zijn thuisland teruggekeerd. Zijn suïcide volgde op ernstige aanvallen van depressie en paranoia, waarbij hij dacht dat de FBI het op hem gemunt had.

In een ontmoeting met Hotchner in 1960 vertelde Hemingway hoe de FBI hem achtervolgde en afluisterde. Zijn bankrekening werd nagetrokken, zijn telefoons afgeluisterd en zijn post regelmatig onderschept en soms, toen hij in een bar zat, herkende hij FBI-agenten. Eind 1960 en begin 1961 werd Hemingway in een kliniek opgenomen en met elektroshocks behandeld, wat zijn (geestelijke) gezondheid nog verder uit evenwicht bracht. Hotchner betreurt nu dat hij Hemingways woorden destijds als waanideeën had afgedaan, iets wat hij ook zo noteerde in zijn vermaarde biografieën Papa Hemingway en Hemingway and His World.

De Chicago Tribune voert in een portret van Hadley Richardson, Hemingways eerste vrouw, nog een extra reden voor zijn depressies aan. Lang na hun scheiding - Hemingway zou viermaal trouwen - bleef zij de muze van de schrijver. De krant beweert dat Hemingway de wond die de scheiding achterliet nooit helemaal te boven kwam. Richardson was misschien wel de vrouw die hem het meest nabij stond. In zijn beroemde Parijse memoires A Moveable Feast idealiseert hij Hadley en de jaren tussen 1921 en 1927 die ze samen in Parijs doorbrachten: "Ik zou willen dat ik was gestorven voordat ik ooit van een ander hield."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234