Woensdag 21/08/2019

terreurdreiging

FBI-directeur waarschuwt: West-Europa kan honderden jihadisten verwachten

Beeld AP

James Comey, de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI, waarschuwt voor nog meer aanslagen in West-Europa en de Verenigde Staten. Dat is volgens hem het gevolg van de klappen die Islamitische Staat krijgt in Syrië, waardoor honderden terroristen zullen uitzwermen en infiltreren in de westerse samenleving.

"Op een bepaald punt zal vanuit Syrië een terroristische diaspora plaatsvinden zoals we nog nooit hebben gezien", zei Comey gisteren in New York. "We zagen de toekomst van deze bedreiging in Brussel en Parijs". Hij waarschuwt dat de omvang van toekomstige aanvallen nog groter zal zijn.

Hoewel Comeys standpunt veel weg heeft van de bangmakerij van presidentskandidaat Donald Trump, zouden Amerikaanse inlichtingendiensten het volgens Bloomberg wel eens zijn dat IS onvermijdelijk in andere landen aanslagen zal plegen.

Grondgebied

De terreurgroep verliest immers steeds meer grondgebied door aanvallen van de door de Amerikanen geleide coalitie. "We kunnen zeggen dat het tij is gekeerd", zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken vorige week nog. "Onze coalitie en partners op de grond hebben Daesh verdreven uit bijna 50 procent van het gebied dat het eens controleerde in Irak en 20 procent van het territorium in Syrië." Hij had het ook over de nood aan "realtimecommunicatie tussen landen" en andere manieren om te beletten dat IS transformeert in een globale terroristische organisatie."

Comey noemt het geweld dat geïnspireerd of gestuurd wordt door IS "de grootste bedreiging voor de fysieke veiligheid van Amerikanen vandaag". Hij stelt dat eind jaren 80 en begin jaren 90 veel terroristen uit Afghanistan vluchtten. "Dit is tien keer meer of erger."

Lone wolves

De FBI-baas had het ook over de moeilijkheid om zogenaamde 'lone wolf'-aanvallers te vinden en de pas af te snijden die ingaan op de oproepen van IS om geweld te plegen. Hij verwees daarbij naar mensen die een mes of een voertuig gebruiken om anderen te doden.

CIA-directeur John Brennan zei het inlichtingencomité van de Amerikaanse senaat in juni nog dat "onze inspanningen de terreurcapaciteit en het globaal bereik van IS niet hebben verminderd." Ook hij stelde te verwachten dat naarmate de druk op IS toeneemt, het zijn globale terreurcampagne zou opvoeren om zijn stempel te blijven drukken op de globale terrorisme-agenda."

John Brennan Beeld AFP

Versleuteling van informatie

Comey had het tenslotte nog over de strijd van het gerecht tegen versleutelde communicatie, waarover de FBI eerder dit jaar in aanvaring kwam met Apple. Hij zegt dat zijn dienst gegevens verzamelt over de negatieve impact die de encryptie heeft op de onderzoeken. Van oktober tot maart nam de FBI namelijk 4.000 toestellen in beslag waarvan 500 niet konden worden geopend als gevolg van de versleuteling, stelt Comey. Hij verwacht dat de beleidsmakers er waarschijnlijk pas volgend jaar over gaan debatteren na de verkiezingen.

En hij doet een niet mis te verstane waarschuwing: "Op een bepaald moment gaat encryptie een rol spelen in een grote gebeurtenis in dit land. We moeten het debat voeren voor dat gebeurt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden