Donderdag 23/05/2019

Fayulu roept zichzelf uit tot president van Congo na uitspraak Hof dat Tshisekedi verkiezingen won

Martin Fayulu Beeld REUTERS

Oppositiekandidaat Félix Tshisekedi heeft de presidentsverkiezingen in Congo rechtsgeldig gewonnen. Dat verklaarde het Grondwettelijk Hof in Kinshasa vanochtend, na het afwijzen van een klacht van oppositiekandidaat Martin Fayulu tegen de verkiezingsresultaten. “Congo heeft gewonnen”, zo sprak Tshisekedi. Fayulu riep daarop zichzelf uit tot nieuwe president. Toch blijven twijfels bestaan, zegt een woordvoerder van de Europese Unie.

Ondanks geloofwaardige beschuldigingen van kiesfraude heeft het Grondwettelijk Hof in Congo het beroep van de oppositie tegen de officiële resultaten van de presidentsverkiezingen verworpen. Het beroep van de verliezende kandidaat Martin Fayulu is afgewezen, zegt het Grondwettelijk Hof zondagochtend.

Oppositiekandidaat Fayulu aanvaardt de uitspraak niet en roept zichzelf uit tot nieuwe president. “Het Grondwettelijk Hof heeft zojuist bevestigd dat het door dictatoriaal regime gedicteerd wordt door foute verkiezingsuitslagen te bevestigen en een constitutionele staatsgreep mogelijk te maken”, zegt hij in een verklaring. Fayulu vraagt de internationale gemeenschap om Félix Tshisekedi niet te erkennen als president van Congo. 

De oppositie rond Fayulu is overtuigd van kiesfraude. Ook de katholieke kerk, die 40.000 waarnemers telde bij de verkiezingen, zegt dat Tshisekedi de verkiezingen van 30 december niet heeft gewonnen. De aftredende president Joseph Kabila, die 18 jaar aan de macht was, mocht zich niet herverkiesbaar stellen.

Volgens de krant Financial Times won Fayulu de verkiezingen met ongeveer zestig procent van de stemmen. De krant kwam tot die conclusie na analyse van twee datasets, een met gelekte data van de kiescommissie, en een met data van de katholieke kerk.

“Congolezen verzoenen met Congo”

“Ik denk dat het Congo is dat gewonnen heeft. Dit is geen overwinning van het ene kamp tegen het andere”, zo reageert Tshisekedi. “Dank aan iedereen die voor mij gestemd heeft. Dank ook aan iedereen die niet voor mij gestemd heeft.”

“Ik ga me inlaten met een campagne om alle Congolezen onderling te verzoenen, om de Congolezen te verzoenen met Congo”.

Felix Tshisekedi Beeld REUTERS

Felicitaties

“President Cyril Ramaphosa heeft Félix Tshisekedi Tshilombo gefeliciteerd”, deelde het presidentschap van Zuid-Afrika mee. Het riep “alle betrokken partijen in de DR Congo op de beslissing van het Grondwettelijk Hof na te leven”.

“President Ramaphosa feliciteerde de Congolezen ook voor het houden van vreedzame verkiezingen, voor hun blijk van terughoudendheid en van kalmte in afwachting van de uitspraak van het Grondwettelijke Hof”. Hij riep hen op tot een “consolidering van de democratie en de handhaving van vrede, stabiliteit en veiligheid” in het land.

Transparantie

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders “neemt akte” van de beslissing van het Grondwettelijk Hof in Congo om Félix Tshisekedi tot president uit te roepen. Voor Reynders had het verkiezingsproces transparanter gemogen.

“We hadden liever gehad dat het in een sterker klimaat van transparantie was verlopen”, aldus Reynders. Hij herhaalt dat het in de eerste plaats aan de Congolezen zelf en “aan de regio” toekomt om zich uit te spreken over de geldigheid van de verkiezingen. Reynders zegt ook te hopen dat het niet tot geweld komt in Congo. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.