Dinsdag 02/06/2020

Fipronilcrisis

FAVV wist al sinds juni van besmetting met fipronil, minister Ducarme vraagt "gedetailleerd rapport"

Beeld belga

Het gerechtelijk onderzoek naar de besmetting van duizenden eieren met het insecticide fipronil is "geen argument", zei de nieuwe federale minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) vanochtend, tijdens Matin Première op de Franstalige zender RTBF. "De consumentenbescherming moet voorrang krijgen. Het verslag dat ik aan het FAVV heb gevraagd zal duidelijk maken wat het parket gevraagd heeft", zei hij. Overheden hebben overigens een actieve openbaarheidsverplichting inzake milieu-informatie wanneer er een eventueel ernstig risico is voor de volksgezondheid. Het publiek belang kan dan voorgaan op het onderzoek. Dat stelt openbaarheidsexpert Frankie Schram. Vandaag om 16 uur maakt het FAVV de resultaten bekend van de tests.

Gevraagd naar de stilte van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), dat al sinds juni op de hoogte was van een besmetting, herinnerde Ducarme eraan dat hij een "gedetailleerd" rapport gevraagd heeft over wat het agentschap sinds het begin van de affaire allemaal heeft ondernomen. Dat rapport moet "snel" overhandigd worden, en zal vervolgens overgemaakt worden aan de verschillende relevante commissies in de Kamer, aldus de minister.

Eventueel zal er een parlementaire vergadering plaatsvinden als het rapport overhandigd is, zei hij. De voorzitter van de commissie Economische Zaken en Landbouw, Jean-Marc Delizée, had zondag geopperd om die vergadering dinsdag te houden.

Begin juni werd het insecticide fipronil, dat verboden is in de voedselketen, door het FAVV aangetroffen in een staal van eieren, bevestigde de minister van Landbouw ook. De concentratie van de stof was nog steeds onder de EU-drempelwaarden, zei hij. Vervolgens werden testen gevraagd aan een Nederlands laboratorium, omdat ons land onvoldoende kennis had om dit te doen. "Ik heb gevraagd dat de testen op fipronil in België kunnen gebeuren", zei Ducarme daarover.

Deze voormiddag zal hij de verantwoordelijken van het FAVV ontmoeten, over wie hij het voogdijschap heeft.

Onderzoeksgeheim niet altijd van tel

Het federaal voedselagentschap FAVV kreeg afgelopen weekend heel wat kritiek voor haar karige communicatie. Het antwoordde dat het 'geheim van het onderzoek' belet veel uitleg te geven.

Maar dat onderzoeksgeheim is niet in alle gevallen van tel, zo stelt professor en openbaarheidsexpert Frankie Schram (Instituut voor de Overheid, KU Leuven).

Milieu-informatie
"Er is een actieve openbaarheidsverplichting wanneer er een eventueel ernstig risico is met betrekking tot de volksgezondheid en aantasting van de persoonlijke levenssfeer, als de informatie tenminste als milieu-informatie kan worden gekwalificeerd", zegt hij.

"Voor zover het gaat om niet-milieu-informatie kan het geheim van het vooronderzoek worden ingeroepen, waardoor iedereen die meewerkt aan een opsporings- of gerechtelijk onderzoek tot geheimhouding is gehouden. In dit geval komt het toe aan de procureur om te oordelen of bepaalde informatie over dat onderzoek vrijgegeven kan worden."

Als het gaat om milieu-informatie, dan kan het onderzoeksgeheim niet rechtstreeks worden ingeroepen via de regeling uit het wetboek van strafvordering, vervolgt Schram. "Het kan dan alleen via een uitzondering in de wet betreffende toegang van het publiek tot milieu-informatie, die in een verplichte belangenafweging voorziet."

"Gaat het om emissies, wat hier het geval lijkt, dan is er een assumptie dat het belang van de openbaarmaking zwaarder weegt dan het belang van de opsporing en vervolging van sanctioneerbare feiten", klinkt het.

"In elk geval is er weinig reden voorhanden om alle informatie aan de openbaarmaking te onttrekken. Er is zelfs een actieve openbaarheidsverplichting om de informatie openbaar te maken wanneer er een bedreiging is voor de volksgezondheid en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer", zegt Schram, die zich alleen uitspreekt in algemene termen, omdat hij geen concrete informatie te zien kreeg.

Vandaag om 16 uur maakt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) de resultaten bekend van de tests.

Dat meldt de Franstalige openbare omroep RTBF en wordt bevestigd door een woordvoerster van minister van Landbouw Denis Ducarme. Bij het FAVV zelf is voorlopig niemand bereikbaar. Gisteren maakte Ducarme bekend dat er "een lijst van 57 verdachte bedrijven" bestaat, die mogelijk gebruik hebben gemaakt van de diensten van het verdachte Nederlandse Chickfriend. Het FAVV heeft "onmiddellijk de geïdentificeerde producten geblokkeerd om de consumenten te beschermen". Ducarme heeft het Voedselagentschap om een uitgebreid verslag gevraagd over de acties die het ondernomen heeft sinds het de eerste informatie over de fipronil-besmetting heeft ontvangen.

Straks maakt het FAVV dus bekend welke hoeveelheden fipronil er aangetroffen werden in Belgische eieren. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zei gisteren al dat de voorlopige analyses op eieren geproduceerd in België aangeven dat er geen enkel gevaar is voor de volksgezondheid.

Het rapport waar minister Ducarme om heeft gevraagd, wordt morgen om 14 uur overgemaakt. Woensdag komt de Kamercommissie Economie en Landbouw over de kwestie bijeen. "Onbegrijpelijk dat alweer een dag verloren gaat om duidelijkheid te bieden aan de consumenten en de getroffen bedrijven», reageerde commissielid Annick Lambrecht (sp.a) op het nieuws van het uitstel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234