Woensdag 01/04/2020

Update

FAVV-topman bijt van zich af in eierschandaal: "Laat ons eerlijk blijven"

Beeld photo_news

Herman Diricks, gedelegeerd bestuurder van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, heeft vandaag uitgebreid uitleg gegeven bij de manier waarop het FAVV de fipronilbesmetting in de eiersector aanpakt. Hij trachtte de verschillende punten van kritiek één voor één te weerleggen. "Laat ons eerlijk blijven", zei Diricks. Hij kon evenwel niet alle parlementsleden overtuigen.

Er werden de afgelopen dagen veel vragen gesteld bij de doortastendheid van het FAVV. Het zou te traag in actie geschoten zijn en ook de bevoegde minister van Landbouw te laat hebben geïnformeerd.

Op 20 juli notificeerde het FAVV het Europese snelle waarschuwingssysteem, anderhalve maand nadat het op 2 juni voor het eerst op de hoogte werd gesteld van een fipronilbesmetting. "20 juli was het eerste moment waarop er voldoende precieze informatie beschikbaar was waarmee andere Europese lidstaten aan de slag konden", verdedigde Diricks zich.

"We passen de regels van het 'rapid alert system' tot op de letter toe", aldus Diricks. "Het is niet waar dat je een melding moet doen van zodra er iets is, wel wanneer de Acute Referentie Dosis overschreden is. Het is helemaal niet zo dat wij ons verstopten."

Beeld belga

Huiszoeking

Dat de minister van Landbouw (pas) op 24 juli werd geïnformeerd, is evenzeer logisch, aldus Diricks. "Laten we eerlijk blijven. In 2016 ontvingen we in totaal 910 notificaties. Ik kan die toch niet allemaal doorsturen, dàt zou pas het dedouaneren van mijn bevoegdheden zijn. Zo werken wij niet. Hier is het kabinet onmiddellijk op de hoogte gebracht na de huiszoekingen."

Diricks verwijst daarmee naar de huiszoeking op 20 juli bij een Belgische verdeler van een product tegen bloedluizen, die aan het licht bracht dat het gebruik van fipronil "veel wijder verspreid was dan tot dan gedacht", zoals te lezen staat in de chronologie van de crisis die het FAVV eerder op de dag aan het parlement overmaakte.

Diricks gaf wel toe dat er tijd verloren werd, maar verwees naar de informatiedoorstroming vanuit Nederland, dat volgens het FAVV al in november 2016 wist van fipronil in de eieren. "Mijn hart bloedt, want ik heb altijd goede contacten gehad. Maar stel dat ze vroeger informatie hadden gegeven, dan had fipronil wél in ons controleprogramma gezeten. En mochten onze collega's op 19 juni (toen het FAVV voor het eerst het Nederlands NVWA contacteerde over de vastgestelde besmetting, red.) geantwoord hebben dat ze hetzelfde signaal hadden opgepikt, waren we waarschijnlijk grondiger en sneller te werk gegaan."

Overtuigend

De N-VA-fractie vond Diricks overtuigend. "Het FAVV heeft bewezen dat het zijn werk goed gedaan heeft. Misschien niet snel genoeg, maar wel goed", zei Jan Vercammen. "We moeten hier onze sereniteit behouden. Onze controlesystemen hebben gewerkt. De werking van het agentschap op de schop nemen, is er fel over. Het FAVV heeft in deze materie alleen maar bewezen dat het zijn werk doet." Bij de MR toonde ook Benoît Friart zich tevreden met de uitleg van Diricks.

Andere parlementsleden bleven met vragen zitten. "Ik blijf erbij dat de ministers erg laat zijn ingelicht", zei Leen Dierick (CD&V). "Ik neem aan dat niet bij elke notificatie bedrijven geblokkeerd worden, uw uitleg vind ik maar mager. Ik heb eerder de indruk dat u het probleem wat onderschat hebt."

Ook Annick Lambrecht (sp.a) vindt dat de ministers van Landbouw en van Volksgezondheid te laat op de hoogte werden gebracht. "U had hen moeten informeren van zodra er een gerechtelijk onderzoek werd opgestart."

Communicatie

Diricks verdedigde ook de communicatie van het FAVV, die er volgens hem altijd op gericht was de consument duidelijk te maken dat de eieren die in omloop zijn, veilig zijn. Maar die boodschap aanvaardde Lambrecht niet. "U hebt níét goed gecommuniceerd, anders hadden wij niet uit vakantie moeten terugkomen."

Jean-Marc Nollet (Ecolo) bleef op zijn honger zitten over de eigenlijke veiligheid van de eieren, ook al herhaalde minister van Volksgezondheid Maggie De Block dat er geen gecontamineerde eieren in omloop gekomen zijn. Nollet duikelde een document op dat moet aantonen dat een Belgisch bedrijf al in mei 2016 3.000 liter fipronil aankocht in Roemenië en besluit daaruit dat het probleem mogelijk reeds meer dan een jaar oud is. "De eieren van het verleden zitten in de producten die nu nog in onze rekken liggen", zei Nollet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234