Zondag 07/03/2021

Vleesschandaal

FAVV stuurt kat naar commissie over vleesschandaal

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR), maandagochtend tijdens de bijeenkomst van de commissies Volksgezondheid en Landbouw. Beeld Tim Dirven
Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR), maandagochtend tijdens de bijeenkomst van de commissies Volksgezondheid en Landbouw.Beeld Tim Dirven

Geen rapport en geen vertegenwoordiging van het federaal voedselagentschap. De commissies Volksgezondheid en Landbouw kwamen vanmorgen bijeen, maar een discussie ten gronde over het vleesschandaal was daardoor onmogelijk. Aangezien het parket het rapport in de vooravond pas vrijgeeft, werd de commissie uitgesteld tot woensdag.

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) heeft een rapport gemaakt over hoe zij het schandaal over fraude in het slachthuis Veviba in Bastenaken heeft aangepakt. De inhoud van dat rapport is vandaag gelekt in de krant De Tijd, maar is nog steeds niet overgemaakt aan het parlement. Dat zal in de loop van de namiddag gebeuren. Volgens minister Ducarme zal het parket tegen 16 uur klaar zijn met zijn analyses.

Normaal gezien zou het rapport vrijdag al doorgestuurd worden aan de volksvertegenwoordigers, maar daar stak Luiks procureur-generaal Christian De Valkeneer een stokje voor. Het gerecht wilde het document eerst zelf kunnen bestuderen. Om het geheim van het onderzoek niet te schaden, nam het parket het rapport in beslag.

Zonder rapport is die gezamenlijke commissie Volksgezondheid en Bedrijfsleven quasi zonder voorwerp, luidde het in de commissie, die vanmorgen om half tien van start ging. De meerderheid vroeg daarom onmiddellijk om de commissie uit te stellen.

"Het parket heeft zijn rechten en het parlement heeft die ook. Maar een ernstige behandeling is belangrijker dan een snelle behandeling", aldus N-VA-fractieleider Peter De Roover. "Daarom vragen wij uitstel, maar wel met de wens dat later deze week nog uitvoerig te kunnen behandelen." De perceptie mag immers niet gewekt worden bij de publieke opinie dat de zaak niet ernstig genomen wordt, zegt N-VA. Hij wordt daarin bijgetreden door de vertegenwoordigers van CD&V, MR en Open Vld.

Verkeerde keelgat

De oppositie was het daar echter niet mee eens. Zij wilden hun vragen wel degelijk vandaag kunnen stellen. Niet alleen dat het rapport niet beschikbaar is, stuitte Groen, Ecolo en sp.a zwaar tegen de borst. Ook dat het federaal voedselagentschap niet aanwezig was om toelichting te komen geven, schoot bij hen in het verkeerde keelgat. "Een minimum aan transparantie, daarvoor zijn wij hier", aldus een boze Kristof Calvo (Groen).

Volksvertegenwoordiger Annick Lambrecht (sp.a) haalde fors uit naar bevoegd minister van Landbouw Denis Ducarme (MR). "Waarom zit er niemand van het voedselagentschap op die stoel naast u? Waarom houdt u hen de hand boven het hoofd?", foeterde zij. Lambrecht wilde dat het FAVV alsnog opgevorderd werd.

Annick Lambrecht (s.pa) haalde maandagochtend fel uit naar minister van Landbouw Ducarme (MR). Beeld Tim Dirven
Annick Lambrecht (s.pa) haalde maandagochtend fel uit naar minister van Landbouw Ducarme (MR).Beeld Tim Dirven

Volgens Ducarme is het nochtans de logica zelve dat het FAVV vandaag niet ter verantwoording geroepen kan worden. "Ik wil niet dat het voedselagentschap hier ondervraagd wordt over een rapport dat van het gerecht niet vrijgegeven mag worden", reageerde hij. 

Ducarme wil naar eigen zeggen vermijden dat de rechtsgang belemmerd wordt door het geheim van het onderzoek te schaden. Ducarme was samen met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wel aanwezig. 

Het kwam in de loop van de discussie nog tot een aanvaring tussen Ducarme en Jean-Marc Nollet (Ecolo). Die laatste verweet de minister het debat uit de weg te gaan en zijn verantwoordelijkheid te ontlopen. Ducarme, die voor de rest bijzonder rustig bleef, beet fel van zich af. Als er iemand onverantwoord gedrag vertoont, dan wel de oppositie, aldus de liberaal. "De zaak-Veviba gaat over Veviba. U wilt een audit van de volledige vleessector. Zo'n amalgaam maken, dat is pas onverantwoord."

Scheiding der machten

Hoe dan ook zal er transparantie geboden worden zodra het gerecht het rapport vrijgeeft, verzekert Ducarme. "We moeten de scheiding der machten respecteren", benadrukte hij herhaaldelijk. "Zodra het parket het rapport vrijgeeft, zullen wij het overdragen."

Vlak voor het middaguur wist Ducarme dan te melden dat het rapport tegen het einde van de middag beschikbaar zal zijn. Daarop beslisten commissievoorzitters Muriel Gerkens (Ecolo) en Jean-Marc Delizée (PS) om de vergadering op te schorten en uit te stellen tot woensdagochtend.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234