Vrijdag 02/12/2022

PFOS-vervuiling

FAVV reageert op kritiek: ‘We kunnen geen beleid uitvoeren op basis van adviezen’

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het Federaal Voedselagentschap verweert zich tegen de kritiek dat het te laks zou omspringen met PFOS-waarden, omdat het normen hanteert uit 2008. Volgens de organisatie zijn dat de enige PFAS-normen die een wettelijke basis hebben. Daarnaast dringt het aan op geharmoniseerde normen in Europa.

Jorn Lelong

Vanuit meerdere partijen was kritiek gekomen op de communicatie van het Federaal Voedselagentschap FAVV over de PFOS-vervuiling rond Zwijndrecht. Het voedselagentschap kwam vorige week namelijk met het geruststellende nieuws dat in eieren, melk en vlees ‘geen overschrijding’ werd vast­gesteld van de limieten die het agentschap voor PFOS hanteert. “Alle concentraties bevinden zich een eind onder de risicodrempel”, zegt woordvoerder Hélène Bonte. “Op één ei na zaten alle concentraties zelfs onder het minimale kwantificatieniveau dat in het laboratorium gemeten kan worden.”

Alleen hanteert het FAVV daarvoor de normen die in 2017 werden opgesteld door het Wetenschappelijk Comité van het FAVV. Het gaat over een dagelijkse inname van 150 nanogram PFOS per kilogram lichaamsgewicht per dag, die dertien jaar geleden werd voorgesteld door het Europees Voedselagentschap (EFSA).

Door voortschrijdende kennis over de schadelijkheid van de stoffen, paste het EFSA de afgelopen jaren zijn drempel voor dagelijkse inname drastisch aan. In 2020 kwam EFSA met een nieuwe richtwaarde van 4,4 nanogram per week naar voren, of 0,63 nanogram per dag. En dat voor vier PFAS chemicaliën, waaronder PFOS. De risicodrempel ligt volgens het EFSA vandaag dus 238 keer lager dan in 2017.

Dat het FAVV zich dus nog steeds de veiligheidsnormen uit 2017 hanteert, roept dan ook vragen op. Groen-Kamerlid Barbara Creemers spreekt van een ‘te lakse’ houding van het FAVV ­tegenover PFOS. Ook minister van Volks­gezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zegt dat de normen die het FAVV hanteert, verouderd zijn.

Het FAVV kan echter niet zomaar de nieuwe advieswaardes van EFSA als norm hanteren, stelt de organisatie. “Die waardes zijn wetenschappelijke adviezen. Maar die bieden op zich geen wettelijke basis om een beleid op te baseren”, zegt Bonte.

Het FAVV heeft samen met minister ­David Clarinval (MR), bevoegd voor onder meer Voedselveiligheid en Landbouw, bij de Europese Unie erop aangedrongen om zo snel mogelijk Europese normen voor PFAS in te roepen. Die zijn er nu niet. “Geharmoniseerde normen zijn echt noodzakelijk”, zegt Bonte. “De Europese Commissie buigt zich daar nu over. Tegen september zouden die er moeten zijn.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234