Donderdag 19/09/2019

Faust: 'Al wie links staat van Mia De Vits wordt geviseerd'

Klacht wederom klacht in saga bediendevakbond BBTK

Brussel

Eigen berichtgeving

Josse Abrahams

Albert Faust, algemeen secretaris van de Brusselse BBTK die vorige week op staande voet ontslagen werd, lichtte gisteren toe waarom en hoe hij zijn ontslag juridisch aanvecht. Het ontslag om dringende redenen was pas mogelijk nadat de nationale leiding van de socialistische bediendebond de voogdij over de afdeling Brussel-Halle-Vilvoorde had gekregen. Het is die voogdij die door Faust en zijn advocaten wordt betwist.

Faust is naar eigen zeggen aangesteld door het ledencongres van de Brusselse BBTK en het is dan ook enkel en alleen dat congres dat hem kan ontslaan. De vakbondssecretaris dient vandaag ook klacht in tegen Christian Roland, de voorzitter van de BBTK. Hij beschuldigt Roland van laster, eerroof, het verspreiden van kwaadwillige geruchten, het lanceren van een valse aanklacht en pesterijen. Faust ziet zijn ontslag als een politieke afrekening aan de linkerkant van de vakbond. Hij verwijst naar het recente congres van het ABVV waar de nieuwe voorzitster Mia De Vits het had over het gevaar van uiterst links en uiterst rechts binnen de vakbonden. "Al wie links van haar staat, is uiterst links", zei Faust gisteren. Hij situeert zichzelf niet in het uiterst linkse kamp, maar stelde zijn afdeling naar eigen zeggen altijd voor verschillende meningen open.

De kritiek van de nationale BBTK-leiding op het financiële wanbeheer van de afdeling werd slechts zijdelings aangeraakt. Volgens advocaat Jean-Michel Detry, een van de verdedigers van Faust mag een vakbond wat de boekhouding betreft niet over dezelfde kam als een gewoon bedrijf worden geschoren. Zo is het BBTK niet verplicht om jaarrekeningen in te dienen. Wel werd volgens Detry wel degelijk verantwoording afgelegd over elk bedrag dat werd uitgegeven. Dat laatste is een van de zwaarste aantijgingen die de BBTK-nationaal maakt aan het adres van Faust en accountant Jean-Marc Verbeure. De boeken zouden vol briefjes zitten met vermeldingen van uitgaven waarvoor niet onmiddellijk een verantwoording wordt gegeven. Volgens Detry moest elke uitgave van meer dan 5.000 frank (124 euro) een tegenhandtekening krijgen van Faust. Dat verklaart volgens hem waarom er in de boeken zoveel briefjes met verwijzingen naar de algemeen secretaris zitten.

Het verhaal van de dure wijn voor een receptie die nooit heeft plaatsgevonden, deed Faust bijna van zijn stoel vallen. De wijn was volgens hem bedoeld voor mensen die met pensioen vertrekken. "De meesten verkiezen een goede fles wijn boven een foto van mezelf." Faust geeft toe dat hij voor de aankoop van de BMW van 35.000 euro (1,4 miljoen frank) een lening bij de BBTK afsloot, wat om "praktische" redenen gebeurde nadat hij begin dit jaar zijn toenmalige auto kwijtspeelde na een vandalenstreek. De lening werd ondertussen al terugbetaald met de hulp van een andere lening en met een interest van 5,4 procent. Het leidde bij een van de secretarissen die het ontslag van Faust vroegen tot de reactie waarom hij dan een lening had moeten afsluiten met de vakbond als ze toch zo snel kon worden terugbetaald met een banklening.

Pikant detail: vorige week werd ingebroken op het secretariaat van de BBTK aan het Brusselse Rouppeplein. Daarbij verdwenen een aantal documenten. Dit weekend was er een inbraak op het secretariaat van de BBTK in Vilvoorde. Daar werd het kasboek meegenomen.

'Die wijn was om weg te schenken. Wie met pensioen vertrekt verkiest een goede fles boven een foto van mij'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234