Filmreview
'Fast & Furious 8': te gek, maar te lang
Fast & Furious 8 doet zijn naam opnieuw alle eer aan met knettergekke en (soms) inventieve spektakelscènes, maar rekt de fun zo lang dat het saai wordt.
Van Cuba over Berlijn naar New York tot in Rusland: de bende van Dom Toretto (Vin Diesel) scoort in Fast & Furious 8 alweer meer air miles dan James Bond. De filmreeks die ooit begon als een driftig tussendoortje voor tuning-johnny’s is ook op heel wat andere vlakken de evenknie geworden van 007: qua budget, qua spektakel, qua technische snufjes én qua commercieel succes. De vorige film haalde wereldwijd anderhalf miljard dollar op.
Het scenario is andere koek: dat hangt, zoals gewoonlijk, met haken en ogen aan elkaar. In deze achtste aflevering wordt Doms loyauteit stevig op de proef gesteld, wanneer een mysterieuze superhacker met blonde rastavlechtjes (Charlize Theron) hem verplicht om zijn eigen crew de rug toe te keren. Maar goed, niet dat het verhaal er veel toe doet: het is u allicht te doen om de auto’s en de ontploffingen, en die zijn op de afspraak.
Unieke stunts
De stunts gaan van gek tot knettergek – de 8 in de titel staat voor suspension of disbelief tot de achtste macht. Maar eerlijk gezegd: wij zouden teleurgesteld zijn als Dom en co níét alle wetten van de zwaartekracht tarten. Dat is nu eenmaal de kracht van de Fast & Furious-films: de garantie dat je dingen gaat zien die je nooit eerder gezien hebt. In het hedendaagse Hollywood is dat al heel wat.
Een sterk voorbeeld van zo'n unieke scène: de zelfsturende auto’s die als zombies de straten van New York overspoelen. World War Z met auto’s, zeg maar. Het zijn waanzinnige beelden die je ook kippenvel bezorgen – wie weet hoe lang het nog duurt voor een cyberterrorist dat écht weet te flikken?
De baby en de kernkop
De bewuste scène zit pal in het midden van Fast & Furious 8, en ze illustreert jammer genoeg waar deze franchise wel vaker mee kampt: de film piekt (veel) te vroeg. De climax die dan nog moet volgen, sleept eindeloos aan en bevat een – ja, toch wel – kernkop en een baby als belangrijkste ingrediënten. Respectievelijk afgezaagd en bedenkelijk.
Wat ook niet helpt: wat is die Dom een saai personage! Terwijl iedereen om hem heen de show steelt met rake oneliners – vooral Dwayne Johnson bewijst alweer dat in die gigantische spierballen van hem ook heel wat humor zit opgeslagen – leutert Dom over familie en leidt het gebed.
De reeks zou er na deze film nog twee afleveringen bij doen. Onze raad: hou het kort en fun!