Vrijdag 03/12/2021

Faroek zoekt met politie naar getuigen

Faroek Özgünes gaat in de opvolger van Telefacts Crime maandelijks op zoek naar tips van kijkers die voor een belangrijke doorbraak kunnen zorgen bij misdaaddossiers. Dat levert bij momenten sensationele tv op, maar ook met een missie. 'We willen die zaken wel gewoon oplossen.'

In naam der wet. Zo gaat misdaadspecialist Faroek Özgünes vanavond op zoek naar getuigen en tips die criminele feiten kunnen helpen oplossen. Het programma dat zijn eigen naam draagt, is sterk afhankelijk van de samenwerking met politie. "Ik hoop dat ze niet altijd tot het allerlaatste moment wacht om ons in te schakelen. We zijn er, maak er gebruik van. Als BBC Crimewatch zes jaar na de verdwijning van Maddie McCann een nieuwe oproep uitzendt en duizenden tips binnenkrijgt, weet ik dat de betrokkenheid van het publiek meer dan werkt."

Waarin verschilt Faroek van Telefacts Crime?

Faroek Özgünes: "Telefacts Crime bracht behalve opsporingsberichten ook reportages over het rechtssysteem en speciale politie-eenheden. Door onze samenwerking met politie en justitie waren we echter beperkt in de uitvoering van ons programma.

"Zo moest een reconstructie van de doortocht van Kim De Gelder noodgedwongen naar Telefacts verhuizen. Het is voor justitie absoluut ondenkbaar dat je een reconstructie uitzendt als het proces nog moet plaatsvinden. Ook andere interessante reportages, zoals de kritiek van de ouders op het politieonderzoek van de busramp in Sierre, moesten naar de 'reguliere' Telefacts verhuizen. Met Faroek hebben we een duidelijke keuze gemaakt om ons louter op opsporingsberichten te focussen."

Het programma draagt uw naam. Neemt u ook alle beslissingen?

"Neen, het is geen personalityshow. We werken als een team. Ik presenteer, spreek met politie en slachtoffers en doe zelf voorstellen, maar daar blijft het bij. We zijn als redactie ook sterk afhankelijk van welk materiaal de politie ons aanlevert. We kunnen wel suggesties doen om bepaalde zaken onder de aandacht te brengen, maar we blijven uiteindelijk afhankelijk van wat de onderzoeksrechter ons doorspeelt."

Bestaat daardoor niet de kans dat jullie niet meer dan het PR-kanaal van de politie zijn?

"De politie schakelt ons alleen in wanneer dat in het belang is van het onderzoek, maar we doen er wel ons eigen ding mee. Kijk naar wat de VRT met een opsporingsbericht doet: het toont een foto en een stem leest droog de omschrijving van de feiten en de dader voor. Dat duurt hooguit een minuut.

"Wij werken dat uit tot een journalistiek product waar mensen geboeid naar kijken. Uiteindelijk willen we die zaken ook gewoon oplossen. Mensen beseffen vaak niet hoe waardevol hun tip kan zijn. Een derde van de zaken die aan bod komen, raakt nochtans opgelost dankzij die tips."

Faroek wil ook veel camerabeelden tonen. Dat is niet altijd een goed idee. Door de overmatige media-aandacht kreeg de Turnhoutse hoofdschopper zelfs strafvermindering.

"De rechter zei in zijn vonnis dat het Openbaar Ministerie onvoldoende andere middelen had benut vooraleer het overging tot het verspreiden van de beelden. Eigenlijk koos het voor snelle shocktherapie.

"Maar als een onderzoek vastzit, is het cruciaal om die weg te bewandelen. Eerder dit jaar gaf het parket beelden vrij van een zware vechtpartij in Aalst. De dader was na drie maanden onderzoek nog altijd niet gevonden. Enkele uren na verspreiding was de dader wel geïdentificeerd. Het menselijk geheugen is wel niet oneindig. Tips zijn bruikbaarder als de opsporing kort na het criminele feit wordt uitgezonden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234