Farc laat laatste Colombiaanse soldaat vrij
De linkse guerrillabeweging Farc heeft gisteren in Zuid-Colombia een soldaat vrijgelaten die eind januari gevangen werd bij gevechten. De militair werd in de provincie Nariño overgemaakt aan een delegatie van het Internationaal Comité van het Rode Kruis. Dat meldt de humanitaire organisatie.
De soldaat was de laatste in gevangenschap bij de Farc. Daags tevoren liet de marxistische guerrilla al twee politieagenten vrij in de naburige provincie Valle del Cauca. Sinds november zijn er vredesgesprekken tussen de organisatie en de Colombiaanse regering.
Vredesgesprekken
Vorig jaar liet de Farc alle gevangen agenten en soldaten vrij nadat het officieel meedeelde niet langer mensen te ontvoeren voor losgeld. Ondanks het feit dat vorige maand de twee agenten en de soldaat gevangen werden, bleven de vredesgesprekken lopen op Cuba. Het kwam nog niet tot een staakt-het-vuren. President Juan Manuel Santos sluit dat uit zolang er geen akkoord bereikt is.
600.000 doden
De strijd tussen de Farc en de Colombiaanse regering is het oudste conflict van Latijns-Amerika. In een halve eeuw vielen volgens de officiële cijfers 600.000 doden, zijn er 15.000 vermisten en 4 miljoen ontheemden. ELN, de andere linkse guerrilla in Colombia, liet vrijdag vijf werknemers van een Canadees mijnbouwbedrijf vrij, onder wie twee Peruvianen. Over het lot van een zesde werknemer, een Canadees, is niets geweten. ELN telt volgens de regering nog 2.500 strijders, de Farc 8.000.