Maandag 23/09/2019

Fantasten in een perfecte setting

peter fisch & davi weiss in museum boijmans in rotterdam HHHHI

beeldende kunst

Antwerpen Van onze medewerker Luk Lambrecht

Al 25 jaar werken Peter Fischli (1952) en David Weiss (1946), de bekendste Zwitserse kunstenaars, samen. Hun werk werd nog nooit getoond in ons land. Onbegrijpelijk, gezien hun eigenzinnige artistieke parcours dat bol staat van de humor en zachte vragen stelt over onze waarneming van de wereld.

Fischli/Weiss tonen in Rotterdam vijf werken die wonderwel gedijen in de museumzalen en tegelijk een mooi panorama bieden op hun brede en fraaie artistieke carrière.

Bij een groot publiek zijn Fischli/Weiss vooral bekend door hun inmiddels op video verkrijgbare film Der Lauf der Dinge, waarin ze een stoomketel een hels parcours laten afleggen die van alles doet piepen, kraken en ontploffen, alsof het een hilarische zelfdestructie van de kunst betreft. In Rotterdam loopt het zo'n vaart niet maar het gebodene beklijft hoe dan ook. In de centrale zaal werpen negentien diaprojectoren lichtbeelden van dartel gelay-oute zinnetjes op de gitwarte muren. De zinnetjes, die oplichten als sterrenbeelden aan het firmament, zijn banale vraagjes zoals 'komt alles vanzelf in orde?' of 'did I say something wrong yesterday?', die vertaald in vier talen elkaar overlappen en doorkruisen. Net zoals deze vraagjes in het echte leven overal en grenzeloos worden gesteld. Op de recente Biënnale van Venetië wonnen Fischli/Weiss met deze installatie, Fragenprojektion, de Gouden Leeuw, terwijl ze hier veel beter tot haar recht komt. In Rotterdam fascineert ze, ook al is ze louter het resultaat van een langdurig opsparen, archiveren en haast encyclopedisch bijhouden van onder meer massa's foto's en bedenkingen die an sich niets met spektakel of vergezochte thema's te maken hebben. Op de centrale tafel staan tussen de diaprojectors een miniatuurbedje en een nep-platendraaier, De ronkende titel van deze kleine installatie? Boîte de nuit.

In de andere verduisterde ruimte is de monumentale tafel-sculptuur Sichtbare Welt opgesteld. Ze bestaat uit duizenden dia's die Fischli/Weiss namen tijdens wandelingen en reizen. Reeksen (troosteloze) nieuwbouwblokken in Zürich, beelden van luchthavens, vliegtuigen, bloemetjes, bergen. Zo wordt een wereld zichtbaar waaraan de meesten achteloos voorbijgaan. De massaliteit en de ordelijke rangschikking van de banale beelden levert paradoxaal genoeg een spectaculair totaalbeeld op.

De laatste zaal wordt ingepalmd door een soort 'museumruimte-in-opbouw'. We zien gestapelde houten paletten, witte sokkels, een sokkel met laarsjes, schildersgerief, sigarettenpeuken. Wat is hier gaande? Is dit een grap? Bij nader toezien is alles door de kunstenaars nagemaakt door middel van het beschilderen van gesneden polyurethaan. Hier kijken we naar de schijn, de bijna perfecte afbeelding van de werkelijkheid. Fischli/Weiss weten, beter dan een Jeff Koons, met grote ambachtelijke finesse de wereld te spiegelen in piepschuim.

Wat Expo Peter Fischli & David Weiss. Waar Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18/20, Rotterdam,

0031-10/441.94.75. Wanneer Nog tot 8 februari, van dinsdag tot zondag van 10-17 uur.

Een mooi panorama op de fraaie artistieke carrière van deze twee Zwitsers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234