Vrijdag 13/12/2019

'Fantast doet slachtoffers geweld aan'

Joris Van Cauter blijft bij zijn uitspraken van eerder deze week. Met het woord 'fantast' wil hij echte slachtoffers net helpen.

"Het is een fantast." Zo sprak advocaat Joris Van Cauter over een vermeend slachtoffer van zijn cliënt Roger Vangheluwe. De uitspraak rijt diepe wonden open bij andere slachtoffers van seksueel misbruik. De advocaat houdt echter voet bij stuk. "Vangheluwe wordt gezien als de duivel, maar daarom is nog niet elke beschuldiging tegen hem waar."

U staat dus nog altijd achter uw uitspraak?

"Ja en ik heb daar ook goeie redenen voor, alleen kan ik u die in het kader van het onderzoek niet meedelen. Kijk. Ik heb zelf niet gekozen om dit naar buiten te brengen. Het is niet de eerste keer dat mijn cliënt, Roger Vangheluwe, naar België komt om ondervraagd te worden door het gerecht.

"De vorige keren is dat nooit in de media gekomen. Nu was het het vermeende slachtoffer dat de pers zelf opgetrommeld had. Tijdens het verhoor belde hij met de journalisten buiten en nadien sms'te hij hen om te zeggen waar we naar buiten zouden komen. Na het verhoor deed de man zijn verhaal en ik was - buiten mijn wil om - verplicht om daar op te reageren. Mijn cliënt heeft al daden bekend, maar dat wil niet zeggen dat hij alles gedaan heeft waarvan hij beschuldigd wordt. Dan is het toch mijn taak als advocaat om ook te zeggen: 'Dit klopt niet.'"

U zei niet: 'Dit klopt niet.' U zei: 'Dit is een fantast.' Begrijpt u dat dit woord heel hard binnenkomt, omdat het een woord is dat veel slachtoffers vaak onterecht te horen krijgen?

"Weet u wat ik erg vind? Dat mensen zoals deze man de positie willen innemen van echte slachtoffers. Dat was wat ik bedoelde. En dat journalisten daar ook zomaar in meegaan. Het VRT-journaal opende met het item over 'het slachtoffer van seksueel misbruik door Vangheluwe'. Dat werd geponeerd als een vaststaand feit. Terwijl het dat niet is."

Maar toch, 'fantast' is een wel erg zwaar woord...

"Kijk. Als ik zeg dat het niet waar is wat die man zegt, dan zeg ik eigenlijk dat hij fantaseert. Dat was wat ik bedoelde, dus dat was wat ik zei. Begrijp me niet verkeerd, ik heb echt wel begrip en veel medeleven voor echte slachtoffers van seksueel misbruik. Ik ben nu wel de advocaat van Roger Vangheluwe, maar ik heb ook al vaak slachtoffers van allerhande misbruik verdedigd. Geloof me, ik kom vaak in contact met het leed van die mensen en vind seksueel misbruik verschrikkelijk.

"Maar iemand valselijk beschuldigen en zich onterecht wentelen in een slachtofferrol is ook niet ok. Zo bagatelliseer je eigenlijk de echte problemen en doe je de echte slachtoffers geweld aan."

Weet u echt 100 procent zeker dat die man dat 'fantaseert'? Want in misbruikdossiers is de waarheid vaak heel moeilijk te achterhalen en we weten ook van de oud-bisschop dat hij al eerder zijn misdaden probeerde te minimaliseren?

"Ik ben er zeker genoeg van. Maar ik vind het wel jammer dat ik die uitspraak in het openbaar heb moeten doen. Daarom is een gerechtelijk onderzoek normaal ook geheim. Om bepaalde mensen tegen zichzelf te beschermen. Om dingen in alle rust te kunnen onderzoeken. Weet u, er zijn voor deze man al een drietal mensen geweest die mijn cliënt hebben beschuldigd van seksueel misbruik. Daar hoor je niets meer over. Het is onderzocht en er bleek niets van aan.

"Kijk, eender wie die iets zegt over de oud-bisschop zal geloofd worden. Want Roger Vangheluwe belichaamt alles wat we in Vlaanderen zo verachten. Ik verwacht dan ook dat er nog mensen zullen zijn die zich plots feiten over hem zullen herinneren en klacht zullen indienen. Maar dat wil nog niet zeggen dat elke klacht tegen hem gegrond is. Het is verkeerd om alle kwaad in één zondebok te stoppen en die zondebok dan te willen uitdrijven. Dat doet een beetje middeleeuws aan."

Nu komt u wel over als de advocaat van de duivel die vermeende slachtoffers schoffeert.

"Je kunt niet altijd inschatten wat een bepaalde uitspraak zal teweegbrengen. En ik schrik ook wel een beetje van het tumult. Ik kreeg ook niet de tijd om het uit te leggen op tv, en ook Twitter leent zich daar niet goed voor. Ik kan alleen maar zeggen dat ik veel affiniteit heb met het onderwerp en wel degelijk meeleef met de slachtoffers. De échte slachtoffers bedoel ik dan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234