Dinsdag 24/05/2022

Fantasie

We willen kort reageren op het interview met Mimount Bousakla (DM 12/1). Philippe De Coene zou op een fractievergadering gezegd hebben dat wat Mimount Bousakla overkwam (bedreigingen vanwege uitspraken over de Moslimexecutieve) haar eigen schuld was. Greet van Gool zou haar dan weer aangeraden hebben daar niet op te reageren. Veel fantasie hebben, het is een kwaliteit als een andere.

Philippe De Coene, Kortrijk;

Greet van Gool, Antwerpen

Aribert Heim

Bij het lezen van het artikel over Aribert Heim (DM 14/1) stel ik me vragen over het nut van de zoektocht en mogelijke arrestatie. Heims daden spreken voor zich, en dat hij ervoor gestraft zou moeten worden lijkt me normaal, maar zestig jaar na de feiten? De man is al veertig jaar op de vlucht, heeft een arrestatie en een veroordeling nog wel zin? Zijn er eigenlijk nog wel overlevenden uit het concentratiekamp Mauthausen?

Indien men Aribert toch achter de tralies krijgt, wie zal er dan over oordelen? De kans is groot dat het een Israëlisch gerechtshof zal zijn, net zoals het geval was bij Eichmann. Vraag is natuurlijk of een dergelijk gerechtshof wel wettelijke bevoegdheid heeft, laat staan objectief kan oordelen. En dan nog, wat levert het op, buiten het openrijten van oude wonden?

Ook bij de manier waarop Efraim Zuroff over de zaak spreekt, stel ik me toch wel de vraag of het hier niet eerder over wraakzucht gaat in plaats van gerechtigheid, oog om oog, tand om tand. Dat Efraim Zuroff niet begrijpt dat een dochter haar vader niet wil verraden is enkel maar een bevestiging van die wraakzucht.

De zoektocht naar Aribert Heim is een jacht naar spoken uit het verleden.

Atilla Van Regenmortel, Boechout

Talentelling (1)

Ik las in de krant dat Di Rupo een talentelling wil in Brussel en randgemeenten. Uiteraard is dat provocatief voor de Vlamingen, die dachten in de jaren 60 de taalgrens definitief vastgesteld te hebben. Desalniettemin durf ik de vraag te formuleren over wat dient te gebeuren wanneer in Linkebeek 100 procent van de inwoners Franstalig zullen zijn (nu al rond 88 procent) omdat de Vlaamse grondeigenaars maar al te gretig verkopen! De enige oplossing is deze die professor Bruno De Wever formuleerde. Laat ons die drie boerengemeenten met grote Franstalige meerderheid inlijven bij Brussel tegen een afschaffing/beperking van de faciliteiten elders. Dat zonder telling.

Terloops wijs ik er op dat overal in de democratische wereld (Canada, Zwitserland...) in taalaangelegenheden de neuzen geteld worden. Arme mevrouw Gennez, aan wie ik 30 euro per jaar betaal en die lid is van een internationale.

Jean-Pierre Pauwels, eredirecteur Nationale Bank van België, Gent

Talentelling (2)

Dwaasheden zijn van alle tijden. Toch begrijp ik niet dat Vlaamse politici deze unieke voorzet van Di Rupo niet benutten. Laat ons die talentelling gewoon doen maar spreek duidelijk af wat de bedoeling moet zijn. Ten eerste: mocht blijken dat er mensen uit de rand de vraag niet eens begrijpen omdat ze enkel Frans spreken, dan is dat een duidelijk bewijs van hun onwil (of onkunde!) om de taal van hun eigen regio te leren. Ten tweede: als uit de telling blijkt dat er in de Vlaamse rand mensen wonen die liever bij Wallonië horen, dan hoeven die toch echt niet ver te verhuizen. Ten derde: als Di Rupo echter wil dat gemeenten met een meerderheid aan Walen dan maar Waals grondgebied worden, laat ons die talentelling dan meteen doortrekken naar het hele land: indien dan blijkt dat België meer Vlamingen dan Walen telt, dan maken we ons hele land toch gewoon Vlaams. Leve de dwaasheden.

Walter Nuyts, Mechelen

Weeshuis

Maandagavond was er een schrijnende reportage op Canvas, over een weeshuis van mentaal en lichamelijk gehandicapte kinderen die aan hun lot werden overgelaten. De meesten konden niet spreken en sommigen lieten ze gewoon wegkwijnen in bed tot ze sterven. Ik heb nooit zo iets pakkend gezien. Het programma werd om middernacht uitgezonden. Bijna niemand heeft dit gezien. Ik hoop dat ze het eens op een normaal uur uitzenden in plaats van de poppenkast over de politiek. Dat de regering zich daar eens voor inzet. Ze zouden zo veel meer harten voor zich winnen.

Greet Beyers, Zoersel

Sms vrt

In de nacht van 25 december 2007, om 04u48, werd mij tot driemaal toe een sms-bericht verstuurd door het nummer 32/476.13.68.94, met de melding dat er vijf nieuwe iPods te winnen waren door een sms te sturen met vermelding van naam en adres naar 3347(2e). Ik deed dat niet, maar de dag daarop belde ik naar bovenvermeld nummer. Ik kreeg echter te horen dat er geen aansluiting was op dat nummer! Incident gesloten. Dacht ik.

Groot was mijn verbazing toen ik maandag mijn Proximusfactuur inkeek en bleek dat ze me drie externe informatiediensten - sms - aanrekenden, afkomstig van 0476/13.68.94 GSMZOO en dat voor een bedrag van 6 euro. Ik belde de klantendienst van Proximus. Daar wist men mij te vertellen dat ik op 29 september een sms-berichtje gestuurd had naar de VRT. Die avond was er inderdaad de uitzending voor de deelname aan het EuroKidsSongfestival en had ik mijn voorkeur voor een van de deelnemers doorgestuurd. Volgens de Proximusklantendienst zijn die 'spelletjes' mede georganiseerd door een externe dienst, die dan de mogelijkheid heeft om u te bestoken met nachtelijke sms-berichten, die u op de koop toe nog zelf dient te betalen! En er zou wettelijk niets kunnen tegen gedaan worden... Begrijpe wie kan!

Het enige wat ik kon doen om verder te ontsnappen aan dergelijke maffiapraktijken was mij uit te schrijven via het woord STOP op het nummer 3470, wat ik dan ook prompt heb gedaan.

Moraal van het verhaal: hoed u om nog deel te nemen aan dergelijke frauduleuze spelletjes.

Hugo De Sutter, Harelbeke

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234