Zaterdag 03/06/2023

Fanatieke moslims bedreigen christenen in opvangcentra: "Hier heerst de sharia"

null Beeld EPA
Beeld EPA

Christenen die de oorlogshel in hun eigen land ontvluchten, moeten ook in (Duitse) opvangcentra voor hun leven vrezen. Zij worden door strenggelovige moslims uitgescholden, geslagen en met de dood bedreigd. De gerenommeerde krant Welt am Sonntag publiceerde een reeks schrijnende getuigenissen.

Karen Van Eyken

Said is een christen en ontvluchtte Iran nadat zijn broer was opgepakt. Te voet doorkruiste hij Turkije. Dat zijn problemen in Duitsland pas goed zouden beginnen, had hij nooit kunnen vermoeden. "Ik dacht dat ik hier mijn godsdienst vrij zou kunnen beleven maar als ik in het opvangcentrum zeg dat ik een christen ben word ik met de dood bedreigd", aldus Said.

Kuffar
De man zit momenteel in een opvangcentrum in Brandenburg. Daar worden voornamelijk Syrische strenggelovige soennitische moslims opgevangen. "Ze wekken me tijdens het ochtendgloren gedurende de ramadan en zeggen dat ik moet eten vooraleer de zon opgaat", vertelt Said. "Wanneer ik weiger, zeggen ze dat ik een 'kuffar', een ongelovige, ben. Ze spuwen naar me en behandelen me als een dier. Ze dreigen ermee me te doden."

Verstoppen
De Berlijnse dominee Gottfried Martens, die zich het lot van christelijke Syriërs, Irakezen en Afghanen uit andere landen aantrekt, bevestigt de problemen in opvangkampen. "Fanatieke moslims stellen er de wet", verklaart hij. "Ze zeggen: 'waar wij zijn, heerst de sharia'." In de gemeenschappelijke keuken durven christenen hun maaltijden niet meer te bereiden. Wie geen vijf maal per dag richting Mekka bidt, wordt belaagd. Ze mogen geen kruisen rond de hals dragen. "De christenen vragen zich af wat er zal gebeuren wanneer die strenggelovige moslims het opvangcentrum gaan verlaten", stelt de dominee. "Moeten wij ons dan als christenen in de toekomst gaan verstoppen?", klinkt het.

Fles
Het verhaal van Said is het verhaal van vele christen in opvangcentra her en der in Duitsland. In Hemer in Sauerland vielen Algerijnse mannen een man uit Eritrea en diens zwangere vrouw aan. De man werd geslagen met een kapotte fles.

Leuzen IS
Een jonge Syriër in een opvangcentrum in Giessen heeft het ook over de vreselijke dreigementen. Hij vreest dat er zich veel aanhangers van IS onder de vluchtelingen bevinden. "Ze schreeuwen koranverzen en leuzen die IS roept alvorens mensen te onthoofden", meent de jongeman. "Ik kan hier niet blijven. Ik ben een christen."

Drama
Bijzonder dramatisch is het geval van een christelijk gezin uit Irak dat in een opvangcentrum in Freising was ondergebracht. De familie werd geslagen en bedreigd door een Syrische extremist. "Ze zeiden: 'We gaan jullie doden en jullie bloed drinken'," vertelde de vader aan een tv-zender uit Beieren. De familie leefde in een klein kamertje van het opvangcentrum dat ze niet meer durfde te verlaten. Het gezin hield het niet meer uit en is naar Mossoel in Irak teruggekeerd maar daar werd de familie een derde maal verdreven en dus is ze met twee kleine kindjes verdergetrokken naar de Iraakse stad Erbil. Het gaat naar verluidt zeer slecht met hen.

Topje van ijsberg
"Men had die familie moeten beschermen", zegt Simon Jacob van de Raad van Oosterse christenen. Verhalen zoals deze verrassen hem niet meer. "Het is slechts het topje van de ijsberg. Ik ken zeer vele christenen die het slachtoffer geworden zijn van agressie."

Illusie
Volgens Max Klingberg die al vijftien jaar met vluchtelingen werkt, gaat de agressie vaak uit van Afghanen en Pakistanen, die nog geloviger zijn dan Irakezen en Syriërs. Hij gaat ervan uit dat het geweld in de opvangcentra nog gaat toenemen. "We moeten ons van de illusie bevrijden dat iedereen die naar hier komt een mensenrechtenactivist is", meent Klingberg. "Een niet gering aantal van de huidige vluchtelingen is even religieus als de moslimbroeders. Christenen en yezidi's zijn de grootste slachtoffers van de agressie. Voor moslims die zich tot het christendom hebben bekeerd, is de kans dat ze aangevallen worden zo goed als 100 procent."

Scheiding
De Duitse politie heeft zich ondertussen uitgesproken voor het scheiden van vluchtelingen naar geloof, nu het in asielzoekerscentra geregeld tot confrontaties komt. De politie zit aan de grens van wat zij nog aankan, zegt vakbondsbestuurder Jörg Radeck in de krant Die Welt.

Knokpartij
Bij een vechtpartij tussen twee rivaliserende groepen in een asielzoekerscentrum in het West-Duitse Calden raakten zondag veertien mensen gewond. Vrijdag ontstond in een noodopvang in Leipzig een massale knokpartij na onenigheid over wie het eerst naar de wc mocht. De vluchtelingen, onder wie Syriërs en Afghanen, sloegen op elkaar in met stokken, tafelpoten en bedden.

Spagaat
De enige deelstaat die vluchtelingen bij aankomst van elkaar scheidt naar herkomst en geloof is momenteel Thüringen. Al is het voor minister van justitie en migratie Dieter Lauinger slechts een noodoplossing. Streng religieuze moslims moeten volgens hem immers leren samenleven met mensen die een ander geloof aanhangen. "Het is een spagaat tussen een conflictvermijdende opdeling en de plicht van eenieder om andere religies en culturen te dulden", aldus Lauinger.

Kerkasiel
In de kerk van dominee Martens voelen gevluchte christenen zich veilig. Hij heeft hen kerkasiel gegeven. Een oplossing op lange termijn is dit niet maar inmiddels heeft de dominee zich toch maar extra veldbedden aangeschaft.

null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld GETTY
Beeld GETTY
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld EPA
Beeld EPA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234