Dinsdag 15/10/2019

Families Russo en Lejeune dienen klacht in tegen rijkswacht

Brussel

Belga

Victor Hissel, de advocaat van de gezinnen Lejeune en Russo, heeft de voorbije week in Neufchâteau klacht tegen de rijkswacht ingediend, met name tegen de rijkswachters Michaux, Lesage en Martin, "wegens medeplichtigheid aan moord en ontvoering, het afleggen van valse getuigenissen en misbruik van vertrouwen". Dat heeft Gino Russo gisteren in de uitzending Controverse van RTL-TVi gezegd.

Om bepaalde rechters te verdedigen, heeft men de rijkswacht aangevallen. Volgens sommige gerechtshoven is het de rijkswacht die geknoeid heeft. "Wij voelen ons dus ook verplicht de rijkswachters aan te vallen", zei de vader van Mélissa in een uitzending gewijd aan de vijfde verjaardag van de ontvoering van de twee meisjes.

Volgens de ouders en de leden van hun steuncomité blijven te veel vragen onbeantwoord, zoals bijvoorbeeld de vraag wie hun kinderen ontvoerd heeft en waarom. De ouders menen dat Marc Dutroux niet de enige verantwoordelijke is. "Alles op Dutroux afschuiven is een gemakkelijke oplossing. Het moet breder gezien worden", zei Jean-Denis Lejeune, die met name de rol van Michèle Martin in het licht stelde. "Ze werden niet vermoord. Het zijn gemandateerden die hen van honger hebben laten omkomen."

De ouders van Julie en Mélissa verwachten weinig van de wedersamenstelling van de ontvoering van de meisjes die morgen plaatsvindt. "De reconstructie had zin op het ogenblik dat we ze vroegen. We wilden de onderzoeksrechter dwingen antwoord te geven op onze vragen. Blijkbaar heeft hij geen enkel antwoord gegeven. De reconstructie zal een Bouglione-vertoning in open lucht worden, circus, wind... De onderzoeksrechter doet de reconstructie omdat hij moet, niet uit overtuiging", betreurde de vader van Julie.

De ouders noemden de houding van rechter Langlois "erg". "Voor mensen die onderzoeken leiden, is het misdadig voorbij te gaan aan het zoeken naar de waarheid. Ik vraag aan rechter Langlois of hij zich gerust voelt, terwijl hij niet op onze vragen kan antwoorden", besloot Jean-Denis Lejeune.

In Grâce-Hollogne kwamen zaterdag meer dan vijfhonderd mensen samen om te herdenken dat vijf jaar terug Julie en Mélissa werden ontvoerd. De plechtigheid werd bijgewoond door de ouders van de verdwenen kinderen, door Pol Marchal en door bondscoach Robert Waseige. De trainer van de Rode Duivels deed dat uit medeleven en vriendschap met de ouders. De herdenkingsplechtigheid verliep rustig en sober conform de wens van het steuncomité Julie en Mélissa.

De reconstructie start morgen om negen uur en gebeurt in de aanwezigheid van drie getuigen: een echtpaar dat de auto van de ontvoerder(s) heeft opgemerkt en een bejaarde dame die gezien heeft hoe de meisjes in een kleine wagen stapten.

'Wegens medeplichtigheid aan moord en ontvoering en misbruik van vertrouwen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234