Dinsdag 31/01/2023

NieuwsVerenigde Staten

Families die onder Trump bij grens werden gescheiden, krijgen mogelijk miljoen dollar compensatie

Een 2-jarig asielzoekertje zet het in juli 2018 op een huilen als haar Hondurese moeder aan de Mexicaans-Amerikaanse grens wordt gefouilleerd en aangehouden.  Beeld EPA
Een 2-jarig asielzoekertje zet het in juli 2018 op een huilen als haar Hondurese moeder aan de Mexicaans-Amerikaanse grens wordt gefouilleerd en aangehouden.Beeld EPA

De Amerikaanse regering onderhandelt met advocaten om migrantenfamilies die onder president Trump van elkaar werden gescheiden, tot een miljoen dollar per gezin te betalen als compensatie. Duizenden kinderen werden toen gescheiden van hun ouders na illegaal de grens met Mexico te zijn overgestoken.

Stieven Ramdharie

De uitkeringen kunnen de Verenigde Staten een miljard dollar gaan kosten. Donald Trump wilde met zijn zerotolerancebeleid, dat in 2018 internationaal hevige verontwaardiging wekte, migranten ontmoedigen om naar de VS te komen. President Joe Biden beloofde na zijn aantreden de getroffen families te helpen. Geschat wordt dat ruim vijfduizend kinderen na de arrestatie van hun ouders of andere familieleden in opvangcentra of gastgezinnen werden ondergebracht.

Met de compensatie wil de regering-Biden een einde maken aan de vele rechtszaken die getroffen families hebben aangespannen, zo melden The Wall Street Journal en The New York Times. Het gemiddelde bedrag dat ze eisen is zo’n drie miljoen dollar.

Als het Witte Huis instemt, zou elk familielid maximaal 450.000 dollar (ruim 388.000 euro) krijgen wegens geleden psychische schade. De meeste getroffen gezinnen bestonden uit een ouder en een kind en zouden volgens dit plan tot bijna een miljoen dollar kunnen krijgen. Sommige families zouden door bepaalde omstandigheden minder kunnen ontvangen. De ministeries van Justitie, Binnenlandse Veiligheid en Volksgezondheid onderhandelen nog met de advocaten van de families die een rechtszaak hebben aangespannen.

Psychisch trauma

Tot nu toe hebben 940 gezinnen een claim ingediend. De verwachting is dat ook andere families een claim zullen indienen als het tot een akkoord komt met de regering. Zo’n duizend kinderen zijn nog altijd niet herenigd met hun ouders, omdat die zijn uitgezet. De meeste getroffen families zijn afkomstig uit Midden-Amerika.

In plaats van de zaken van de aangehouden gezinnen te laten behandelen door immigratierechters, werden de ouders vanaf begin 2018 als criminelen opgesloten, waardoor hun kinderen moesten worden opgevangen. Trumps omstreden beleid werd in de zomer van 2018 gestaakt na een storm van kritiek. Zelfs toenmalig first lady Melania Trump sprak zich uit. Ze liet weten het “verschrikkelijk te vinden om te zien dat kinderen worden gescheiden van hun ouders”.

De burgerrechtenorganisatie ACLU, die een deel van de ouders bijstaat, juicht het toe dat de regering de gezinnen mogelijk gaat compenseren voor de “verschrikkelijke praktijken” aan de grens. De families zeggen in hun aanklacht dat ze er een blijvend “psychisch trauma” aan hebben overgehouden. De ACLU dringt erop aan dat de kinderen en hun ouders de mogelijkheid moeten krijgen om zich in de VS te vestigen.

‘Wetsovertreding beloond’

“Hun lijden is iets waar ze altijd mee zullen moeten leven, en het is een zware morele smet op ons land”, aldus Lee Gelernt van de ACLU, een van de onderhandelaars. “Dat moeten we goedmaken. Niet alleen met financiële steun, maar ook met de mogelijkheid om hier te blijven.”

Kritiek klinkt er echter ook. De Republikeinen zijn woest dat migranten die illegaal de VS waren binnengekomen daarvoor nu in hun ogen worden beloond met flinke sommen geld. “Biden wil illegale immigranten 450.000 dollar betalen voor hun ongemak terwijl ze onze wetten hebben overtreden”, twitterde het Republikeinse Congreslid Dan Crenshaw verontwaardigd.

Crenshaw, oud-commando van de elite-eenheid US Navy SEAL’s, wijst erop dat de familie van een gesneuvelde militair minder krijgt. Crenshaw: “Om het in perspectief te plaatsen: als een militair tijdens een actie het leven laat, krijgen de nabestaanden 400.000 dollar van de verzekering. Laat dat even op u inwerken.”

Ook sommige regeringsadvocaten zouden moeite hebben met de bedragen die families tegemoet kunnen zien als er – mogelijk al volgende maand – een akkoord wordt bereikt. Zij vinden de uitkeringen te hoog omdat de ouders wisten dat ze de wet overtraden door de Amerikaanse grens over te steken. Een van deze advocaten zou hebben geklaagd dat de illegale immigranten meer geld krijgen dan sommige nabestaanden van de slachtoffers van de terroristische aanslagen van 9/11.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234