Woensdag 19/02/2020

Economie

Familieruzie binnen bierreus AB InBev

Philippe de Spoelberch, wint steeds meer aan macht binnen de familiale aandeelhoudersgroep achter AB InBev.Beeld Photo News

Er zit ruis op de relatie tussen de machtige families de Mevius en de Spoelberch. Het komt voor in de beste families. Alleen staat niet elke familie aan het hoofd van een wereldbedrijf met 150.000 werknemers in 24 landen.

Het was een eerder klein berichtje in de financiële pers. Frédéric de Mevius stapt na 23 jaar op bij de investeringsmaatschappij Verlinvest. Samen met zijn vertrek als voorzitter van de raad van bestuur van de groep verkoopt hij ook zijn belang aan de familie de Spoelberch. De twee adellijke families zijn samen belangrijke en historische aandeelhouders van ‘s werelds grootste bierconcern AB InBev.

De families de Mevius en de Spoelberch zijn al vier generaties met elkaar verbonden, sinds de twee zussen Amélie en Elisabeth Willems gehuwd zijn met respectievelijk Eugène de Mevius en Adolphe de Spoelberch. De samenvoeging van de familiale belangen maken dat zij een belangrijke stempel drukken op AB InBev, waar die andere machtige figuur, Alexandre Van Damme, de ‘rijkste Belg’, mee in het kapitaal zit. Het collectief van deze drie Belgische families gaat al terug tot de veertiende eeuw.

Aan de basis van de multinational liggen de brouwerijen Jupiler en Stella Artois. De familie Willems was eigenaar van Stella Artois. Jupiler zat bij de familie Van Damme. In 1987 vormden ze samen Interbrew. Dat fuseerde in 2004 met het Braziliaanse AmBev tot InBev, dat in 2008 dan weer samensmolt met Anheuser-Busch. Vandaar AB InBev. Eind 2016 legde de groep ook nog de hand op SABMiller, en kroonde het zichzelf tot de grootste brouwerijgroep ter wereld.

Naast hun belangen in de brouwerij investeerden de families ook in andere sectoren, om hun vermogen te diversifiëren. Niet alles in één mand leggen, zoals dat heet. Ook al is die mand rijkelijk gevuld met bekende bieren als Stella Artois, Jupiler, Leffe, Hoegaarden, Belle-Vue, Corona of Budweiser, om maar enkele te noemen uit de lijst van ruim 200 bieren uit hun portfolio.

Om ook belangen sectoren op te bouwen, richtten Frédéric de Mevius en zijn neef Philippe de Spoelberch in 1995 Verlinvest op. De investeringsmaatschappij heeft vandaag de hand in 26 bedrijven, samen goed voor zo’n waarde van meer dan 1,6 miljard euro. Maar de wegen van de families de Mevius en de Spoelberch scheiden zich. Na bijna een kwarteeuw stapt Frédéric de Mevius eruit, en verkoopt hij zijn belang van 10 procent aan de andere familie, dat al 90 procent had, en nu dus enige aandeelhouder wordt. 

‘Aandeelhouderssyndicaat’

Ondanks het kleinere belang was de Mevius bij Verlinvest wel de belangrijkste persoon. Hij stuurde de maatschappij aan. Bij Verlinvest klinkt het dat “de raad van bestuur en de aandeelhouders Frédéric de Mevius uitdrukkelijk willen bedanken voor zijn jarenlange inzet en expertise.” Maar volgens de krant Le Soir zou een dispuut aan de basis liggen voor deze opmerkelijke zet. Sinds deze zomer zouden er wrijvingen zijn ontstaan nadat de Mevius voor het personeel van Verlinvest een belangrijke loonsverhoging op de bestuursagenda had geplaatst. Hij ving evenwel bot bij de andere familie. Waarna het escaleerde tot deze clash.

Sinds midden de jaren 2000 zijn de Belgische familiale aandeelhouders niet langer professioneel actief binnen het bierconcern. Met de verschillende fusies en overnames verdwenen zij uit het management. Die rol lossen viel sommige families zwaar. Ook de intrede van de harde, soms botte, Braziliaanse AmBev managementcultuur, met CEO Carlos Brito als symbool, leidde tot oprispingen. 

De Belgische families zijn zo verstandig gebleken om hun belangen in AB InBev via een zogenaamde stichting te verankeren. Door hun krachten te bundelen wegen ze zwaarder dan wanneer ze individueel zouden opereren. Maar dan moet dat zogeheten aandeelhouderssyndicaat wel verenigd blijven. Familieleden die hun belang willen verkopen, moeten deze eerst aanbieden aan de andere familiale aandeelhouders. Naar verluidt kopen vooral de families Van Damme en de Spoelberch aandelen bij. Dat daarbovenop de Mevius nu ook het belang in Verlinvest opgeeft, lijkt erop te wijzen dat ze stilletjes de rol lossen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234