Dinsdag 15/10/2019

Familieportret op Brusselse stationsmuur

Twee maanden lang voelde kunstencentrum Recyclart zich verantwoordelijk voor de 'verzomering' van Brussel. Terwijl sommige andere centra in de hoofdstad aan vakantie toe waren, was er in de buurt van station Kapellekerk een langgerekt festival met performances, concerten, kinderanimaties en feesten aan de gang. Met het fotoproject Album, dat gisteren werd ingewijd, blijft er een permanente herinnering aan de eerste festivalzomer in het stationsgebouw.

Brussel

Eigen berichtgeving

Stien Coessens

Iedereen vakantie, behalve de mensen van Recyclart. Onder de noemer Recyclart Holidays was het programma van de vzw deze zomer extra intensief. Het oude stationsgebouw van Brussel Kapellekerk is meer dan een feestlocatie voor de jonge Brusselse incrowd. In juli en augustus waren er animaties en workshops in de namiddag. Vooral de kinderen en de jongeren uit de directe omgeving vinden in de zomer de weg naar de Recyclart. Ook het fotoproject Album, dat gisteren ingehuldigd werd, is het resultaat van persoonlijke contacten met de buurt. "We zijn zeker geen buurtcentrum, we zijn een soort kunstencentrum", wikt organisator Wim Embrechts zijn woorden. "Maar we zitten nu eenmaal wel in deze grootstedelijke omgeving en we hebben al die openbare ruimte ter beschikking. Daar moesten we iets mee doen."

De ruimte in en rond het oude stationsgebouw Kapellekerk en enkele ateliers in de straat waren al terrein van de vzw en daarmee ook een beetje publiek bezit. Jongeren uit de buurt gebruiken het stationsplein om te skaten of te oefenen voor een performance. Deze zomer stond er een openluchtpodium, een caravan annex theater en een autoanimatiecabine. "Dat is hetzelfde principe als bij grote vakantiehotels", zegt Embrechts. "De mensen kunnen er steeds naartoe om spelletjes, driewielers of skateboards uit te lenen. Daarna moeten ze zelf maar animeren." Zondagnamiddag sluiten mensen uit de buurt het zomerprogramma Recyclart Holidays af met een circusvoorstelling en een concert die op het plein tot stand kwamen. Ook Album is het resultaat van een paar maanden experimenteren in de Recyclart.

"Begin dit jaar hebben we een aantal filmrolletjes uitgedeeld aan mensen uit de buurt. Zes beelden die daaruit gekomen zijn, hebben we gedrukt op aluminiumplaten van ongeveer 12 vierkante meter. Waarschijnlijk komt er later dit jaar een catalogus", zegt Embrechts. "Album is geen socio-artistiek project met grootse bedoelingen. Het is wat het is: een montage van beelden uit het dagelijkse leven in de buurt." Vincen Beeckman, fotograaf en coördinator van het project voegt toe: "Het is ook geen clichévoorstelling van de Marollen en de stationsbuurt. Er zijn al genoeg foto's van het Vossenplein. We hebben aan de ketjes en aan de oudere mensen uit de buurt gevraagd om te fotograferen wat we anders niet zien."

De eerste foto is er eentje van de worstelclub uit de Hoogstraat. "De mensen op de foto zijn allemaal van Russische afkomst", vertelt Beeckman "Die mannen zijn in de buurt heel berucht omdat ze allemaal zo sterk zijn." De spierbundels zijn echt en de foto komt recht uit de lens van een van de leden van de club. "Als je goed kijkt, zie je dat de worstelaars op de foto rode ogen hebben. De drukker had gevraagd of we dat niet wilden retoucheren. Dat is dus niet gebeurd. Het is een amateurfoto en we wilden de spontane, authentieke versie tegen de muur."

De jongste fotograaf van het Recyclart-album heet Boris. Hij is tien en woont vlakbij in de Radstraat. Hij nam een actieshot van vriendje Jordi op zijn skateboard. In maart stond hij zelf voor het eerst op de 'planche' tijdens een initiatie. Terwijl hij door de tunnel van het station skate, herinnert een animator hem eraan dat hij die namiddag nog verwacht wordt op een muziekworkshop. "Zondag doe ik mee met het orkest. Ik ga percussie spelen. En vanavond ga ik naar de vernissage van de foto's. Ik heb ook beelden gemaakt thuis, bij mijn familie". De foto van Boris blijft minstens zes jaar kleurvast. Klein detail: hoewel alle muren in het station bespoten zijn met graffiti, kregen de foto's van Album een afwasbare beschermlaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234