Zaterdag 08/05/2021

Familieleden slachtoffers eisen expertisecentrum

De Vlaamse regering beloofde al in het regeerakkoord om verkeersslachtoffers beter op te vangen. Na drie jaar van werkgroepen en onderzoeken is er eindelijk een staten- generaal. Die moet uitmonden in snelle en concrete maatregelen.

Oorspronkelijk zouden de beloftes uit het regeerakkoord leiden tot een diepgaand onderzoek, maar dat werd afgevoerd. In plaats daarvan bogen negen werkgroepen zich tien maanden lang over de problemen waar verkeersslachtoffers mee kampen. "Hun aanbevelingen moeten vandaag leiden tot duidelijke beleidskeuzes", hoopt Lieve Stappers van Zebra, de vereniging voor jonge verkeersslachtoffers. Samen met de vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) en het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk (SAW) stelt Zebra aan de regering een pak eisen.

In de eerstelijnshulpverlening moet er meer en proactief hulp aangeboden worden zodat de slachtoffers en hun familieleden of vrienden zelf niet meer om steun moeten bedelen. Daarbij moet de deskundigheid van de hulpverleners flink naar omhoog. "Hoe meer aandacht wij opeisten voor slachtofferhulp de afgelopen jaren, hoe meer die diensten overbevraagd raakten. Die spanning tussen vraag en aanbod moet weg", legt Stappers uit. De lotgenotenverenigingen eisen ook de aandacht op voor de veroorzakers van de verkeersongevallen. "Vaak kunnen zij met hun vragen, noden en schuldgevoelens nergens terecht", zegt Astrid Rubbens van SAW.

Alle diensten waar de slachtoffers of hun familie passeren - van ziekenhuis tot politiedienst en lotgenotenvereniging - moeten veel hechter samenwerken. Her en der zijn er diensten die de slachtoffers zeer goed opvangen, maar hun kennis sijpelt veel te weinig door naar andere centra of niveaus.

De meest concrete eis van SAW, Zebra en OVK draait rond een expertisecentrum waar alle knowhow omtrent de verkeersproblematiek kan worden verzameld en doorstromen naar alle betrokkenen. "Wij denken aan een structuur van vijf à zes mensen, een cofinanciering tussen overheid en privé", verklaart Stappers. "We willen bedrijven en verzekeringsmaatschappijen aanspreken", vult De Schrijver aan. Dat expertisecentrum moet werken als een platform waar slachtoffers en professionals ervaringen en kennis kunnen uitwisselen. Tegelijkertijd kan het centrum alle bestaande initiatieven opvolgen en evalueren. (TP)

www.slachtoffer-hulp.be

www.zebraweb.be

www.ovk.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234