Zaterdag 08/05/2021

Video

Familie zegt bewijs te hebben dat gevangenen ontsnapping uit Alcatraz overleefden

null Beeld reuters
Beeld reuters

Broers John en Clarence Anglin en Frank Morris, de drie gevangenen die in 1962 ontsnapten uit de beruchte Alcatraz-gevangenis voor de kust van San Francisco, overleefden hun gevaarlijke tocht naar het vasteland. Dat beweren althans familieleden van de Anglins, die zeggen over bewijs te beschikken.

De ontsnapping blijft tot de verbeelding spreken. De gevangenen schraapten met lepels een doorgang vrij langs verluchtingskokers, waarna ze naar het dak konden klimmen en met regenjassen een vlot in elkaar knutselden. Hoofden van papier, compleet met haar en al, deden de bewakers geloven dat de gedetineerden netjes in hun cel lagen te slapen.

Het geïmproviseerde vlot van het trio werd de volgende dag gevonden voor de kust van San Francisco, maar van de gevangenen is nooit nog iets vernomen. De FBI besloot dat ze waren verdronken in de koude, sterk stromende baai en sloot het onderzoek in 1979 af. De lichamen van de gevangenen werden echter nooit gevonden, waardoor de mogelijkheid dat ze het avontuur overleefden nooit echt helemaal kon worden uitgesloten.

Bewijzen

Een documentaire van History Channel belooft maandag nieuw licht te werpen op de zaak. Twee neven van de Anglin-broers zeggen namelijk over bewijzen te beschikken dat hun verwanten de tocht meer dan 50 jaar geleden overleefden. En dat ze mogelijk zelfs nog in leven zijn als tachtigers.

David (48) en Ken Widner (54) willen hun bewijzen nog naar buiten brengen nu hun moeder Marie Anglin Widner, de zus van de ontsnapte broers, nog in leven is. David Widner zegt dat hij wil bewijzen dat de directie van de gevangenis fout zit, doordat ze de mogelijkheid blijft ontkennen dat de gevangenen hun tocht nog konden navertellen. Ze trokken met hun bewijzen naar Art Roderick, een gepensioneerde 'US Marshal' die twintig jaar lang werkte aan de zaak. Die bewijzen zijn onder meer enkele kerstkaarten die gedurende drie jaar arriveerden vanaf 1962. Ze bevatten de handtekeningen van beide broers maar geen zegels. Een expert in handschrift oordeelde dat het handschrift wel degelijk authentiek is, maar het is wel niet duidelijk wanneer de kaartjes werden geschreven. De Anglin-familie zegt ook een foto te hebben die volgens haar suggereert dat de mannen nog in leven waren in de jaren 70, en die geleid heeft tot een nieuw spoor in Zuid-Amerika. Die foto wordt onthuld in de documentaire.

In de documentaire is ook te zien hoe de kist van de oudere broer van John en Clarence, wordt opgegraven voor een DNA-test. De familie gaf daar eindelijk de toestemming voor zodat het genetisch materiaal kon worden vergeleken met aangespoelde beenderen die in 1963 werden aangetroffen bij San Francisco. De beenderen bleken niet afkomstig van de broers. Morris had echter geen familieleden om DNA mee te vergelijken, dus de beenderen zouden wel van hem kunnen zijn geweest.

David Widner zegt trouwens nog te werken aan een boek met meer bewijzen die niet in de uitzending zitten.

De gevangenis sloot in 1963. Beeld Getty Images
De gevangenis sloot in 1963.Beeld Getty Images
De cel van John Anglin met het valse hoofd. Beeld REUTERS
De cel van John Anglin met het valse hoofd.Beeld REUTERS

Klein venster

Een onderzoek naar de getijden, de wind en andere factoren in de baai bracht aan het licht dat de bankovervallers een klein venster tussen 23 uur en middernacht hadden om te vertrekken. Door hun tocht vroeger aan te vatten zouden ze in de Stille Oceaan zijn gezogen, terwijl een vertrek na middernacht hen dieper in de baai van San Francisco zou hebben geduwd. Ze zouden dan ofwel zijn omgekomen door onderkoeling voor ze dicht genoeg bij de East Bay waren om aan land te gaan, ofwel zouden ze bij zonsopgang zijn opgepakt door de autoriteiten.

Ze hadden echter wel een kans om de tocht te overleven indien ze rond 23.30 uur in het water gingen en ze eerst sterk naar het noorden roeiden, in de richting van Angel Island waar later ook enkele van hun bezittingen en een roeispaan werden gevonden. Dan zouden ze inderdaad de enige mensen zijn die ooit succesvol konden vluchten uit de beruchte Alcatraz-gevangenis, waaruit ontsnappen onmogelijk werd geacht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234