Zaterdag 23/10/2021

familie van brandweercommandant Pettiaux geschokt door omstreden tv-reportage over gasramp

Broer Denis: 'De tijd staat stil in Gellingen en zo'n verrassingsreportage maakt het alleen maar erger'

'Een bom in een open wonde'

VTM en RTL pakten maandag uit met de geluidsbanden van de gasramp in Gellingen anderhalf jaar geleden. Uit de opnames moet onder meer blijken dat de - bij de ramp overleden - brandweercommandant Eddy Pettiaux zware inschattingsfouten maakte voor de ontploffing. De familie van de overledene reageert geschokt op de onaangekondigde uitzending. 'Net als je denkt dat de wonden wat gaan helen, krijg je zo'n dolksteek', zegt zus Catherine.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kris Hendrickx

'We begonnen net opnieuw adem te halen. Juist als je denkt dat je eindelijk aan je rouwproces kunt beginnen, krijg je dit voorgeschoteld. Zomaar, onverwacht, als een dolksteek in je rug. Het is heel vreemd om de stem van een dode opeens te horen alsof hij naast je staat."

Aan het woord is Catherine Pettiaux, zus van de overleden brandweercommandant. Zijzelf, haar moeder en haar broer, allemaal hebben ze de controversiële reportage gezien over de gasramp in Gellingen. "Het is alsof het gisteren was", vindt ook broer Denis, voor wie de reportage als een "kleine bom" insloeg. "Zo'n klankdocument is erg direct. Of het oude wonden weer openrijt? Die zijn nooit geheeld, meneer. We leven in een stad waar geen dag voorbijgaat zonder dat een woord valt dat voor hen bestemd is, voor zij die er niet meer bij zijn. Met nieuwjaar wenste me iemand een beter jaar dan 2005 toe, terwijl de ramp het jaar daarvoor was. Om maar te zeggen: de tijd staat stil hier, en zo'n verrassingsreportage maakt het alleen maar erger."

De commerciële zenders VTM en RTL lieten voor het eerst sinds de ramp de geluidsbanden horen van de brandweer van Aat. Uit de opnames blijkt onder meer dat de dienstdoende brandweercommandant Eddy Pettiaux het gevaar tien minuten voor de ontploffing nog minimaliseerde. "Er is geen gevaar. De veiligheidsperimeter is groot genoeg. Er is geen gevaar", bezweert de stem van de commandant. Enkele minuten later volgt de ontploffing, die uiteindelijk aan 24 mensen het leven zal kosten, ook aan Eddy Pettiaux zelf. Het document deed gisteren al vragen rijzen over de rol van de commandant bij de ramp. Het Laatste Nieuws had het over 'kapitale fouten' van de brandweercommandant en ook La Dernière Heure plaatste vraagtekens bij de beslissingen van Pettiaux.

De familie van de overledene bekijkt de reportage duidelijk met andere ogen. "Ik heb mijn zoon gehoord zoals hij altijd is opgetreden, met autoriteit", vertelt zijn moeder Lise aan de telefoon. "Als ik de reportage zie, sterkt me dat in het gevoel dat hij de juiste beslissingen heeft genomen. Eddy was iemand die trouwens nooit ofte nimmer de anderen in gevaar zou brengen."

Moeder Pettiaux moet haar verhaal enkele keren onderbreken. "Het is hard om er opeens mee geconfronteerd te worden, maar het heeft me ook deugd gedaan om zijn stem te horen. Ik heb de reportage daarnet al een tweede keer op het internet bekeken. Eddy was een emotionele jongen, nuchter voor de buitenwereld, maar hij kwam bij mij uithuilen als er kinderen in een brand waren gebleven."

Ook zus Catherine ziet in de inhoud van de banden niets bezwarends. "Hij heeft gedaan wat hij moest doen met de informatie waarover hij beschikte. Dat de reportage zomaar wordt uitgezonden zonder ons te verwittigen, is erg, maar de geluidsbanden zijn geen beschuldiging aan zijn adres."

De Pettiauxs zijn niet de enigen die zich aan de reportage storen. De cel Slachtofferhulp voor de gasramp kreeg gisteren heel wat reacties van nabestaanden en slachtoffers. "De geluidsband is een bewijsstuk voor het proces en zou ook daar voorgesteld worden, met de nodige begeleiding voor de slachtoffers die ze te zien zouden krijgen", vertelt Marie-Claude Maertens, coördinatrice van de cel Slachtofferhulp Gellingen. Maertens heeft er naar eigen zeggen geen idee van hoe RTL-TVI, dat de reportage maakte, in het bezit is gekomen van de geluidsbanden. De familie Pettiaux stelt zich dezelfde vraag. "Wie heeft het in godsnaam nodig gevonden om die vertrouwelijke informatie te lekken en waarom?", vraagt zus Catherine zich af.

Eén ding waar de nabestaanden - Eddy Pettiaux liet een weduwe en een zoon na - zich geen zorgen over hoeven te maken, zijn de financiële gevolgen van een eventuele inschattingsfout. "Brandweermensen hebben een verzekering voor beroepsongevallen", weet Wauthier Robyns, woordvoerder van de Belgische verzekeringsfederatie Assuralia. "Die komt tussen, onafhankelijk van de aansprakelijkheidsvraag. Als tijdens het proces blijkt dat meneer Pettiaux wel degelijk zware fouten heeft gemaakt, ligt de aansprakelijkheid trouwens bij zijn werkgever, de stad Aat dus." De Aatse burgemeester en de stadssecretaris zijn twee van de veertien morele en fysieke personen die enkele maanden geleden in beschuldiging zijn gesteld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234