Zaterdag 19/06/2021

AchtergrondCoronaslachtoffers

Familie slachtoffer dient klacht in tegen wzc Mol: ‘Het enige dat we willen horen is: ‘Sorry’’

Christel Lenaerts, Lily en Clement getuigen over 'hun' Angèle, het eerste covidslachtoffer in wzc Hemelrijck. Beeld Joel Hoylaerts/Photo News
Christel Lenaerts, Lily en Clement getuigen over 'hun' Angèle, het eerste covidslachtoffer in wzc Hemelrijck.Beeld Joel Hoylaerts/Photo News

‘Het enige dat we willen horen is: ‘Sorry voor die foute beslissing en ons medeleven.’’ Dat zeggen de nabestaanden van Angèle Lenaerts (85). Zij werd het eerste dodelijke slachtoffer van het beruchte sinterklaasfeest in woon-zorgcentrum Hemelrijck in Mol. Haar nabestaanden gaan een klacht indienen bij Zorg & Gezondheid. ‘Wij mochten niet bij haar komen, de Sint wel.’

Op 4 december werd er een sinterklaasfeest gehouden in woon-zorgcentrum Hemelrijck. Het leek een onschuldig dagje vermaak voor de bewoners, tot twee dagen later de hulpsint positief testte op Covid-19, waarna het hele wzc overspoeld werd door het virus. Een week later stond de teller al op 75 besmettingen. Het leek nog mee te vallen, de meesten hadden lichte symptomen. Tot op 13 december de eerste bewoner de strijd verloor. “Ons Angèle”, zegt haar zus Lily Lenaerts uit Mol. Drie weken later staat de teller al op 24 overleden bewoners en is het aantal infecties er opgelopen tot 158: 80 bewoners van het woon-zorgcentrum, 38 in de assistentiewoningen en 40 medewerkers.

‘Weggekwijnd op haar kamer’

“Niemand deed vergeefs een beroep op jou. Gedreven, zonder berekening heb je gezorgd voor de meest kwetsbaren in onze samenleving”, staat te lezen op het gebedsprentje van Angèle. “Ons Angèle had het hart op de juiste plaats”, zegt haar nicht Christel. “Ze heeft heel haar leven gewijd aan het kindertehuis in Boom. Daar zorgde ze voor kinderen die uit hun gezin ontzet waren door het gerecht. Ze was een sociale vrouw die weggekwijnd is op haar kamer. Zonder medeleven of een knuffel.” Ze veegt een traan weg. “Het is vreselijk. We wisten van dat sinterklaasfeest, maar stelden ons er weinig vragen bij. We hadden enkele foto’s gezien, meer niet. Het woon-zorgcentrum stelde ons ook gerust. Tot we die andere foto’s zagen en het nieuws binnenkwam over die besmettingen.”

“Na de uitbraak kregen we eerst te horen dat het allemaal niet zo erg was”, zegt haar zus Lily. “Angèle was besmet, maar ze stelde het goed. Drie dagen later, op 11 december, zeiden ze ineens dat ze toch wel ziek was en dat we zondag op bezoek mochten komen. Een dag later belde het rusthuis om te vragen welke begrafenisondernemer ik wou. Ik wist niet wat ik hoorde, was in shock. Zondag, voor we op bezoek gingen, belde mijn broer Clement mij, of ik ook al telefoon gehad had. Angèle was overleden. Dan die pijnlijke stilte. We wisten van niks. Terwijl zij goed genoeg wisten wie we waren. Vier jaar lang kwam ik daar dagelijks om haar te bezoeken en te verzorgen. We weten nog altijd niet hoe ze gestorven is.”

‘Besmet door nalatigheid’

De nabestaanden besloten een klacht in te dienen tegen de groep Armonea, de commerciële uitbater van wzc Hemelrijck bij het Agentschap Zorg & Gezondheid. “We willen dat anderen zoiets niet meemaken. Die hulpsint kan er niks aan doen, maar de directie en Armonea wel”, zegt Christel. “Wij mochten haar al een jaar niet meer knuffelen of bezoeken. Maar die hulpsint wel. Ze raakte besmet door nalatigheid. Het enige dat wij wilden horen was: ‘Sorry voor die foute beslissing en ons medeleven.’”

Het Agentschap Zorg & Gezondheid zal naar aanleiding van de klacht bekijken welke stappen ondernomen worden. “Dat kan gaan van een gesprek met de klager tot een zorginspectie in het woon-zorgcentrum”, zegt woordvoerder Joris Moonens.

Bij de directie van het wzc en Armonea bleef wekenlang een reactie uit. Maandagmiddag besloot de directie toch te reageren via een persbericht. Ze drukt haar medeleven uit met de getroffen families en benadrukt dat het personeel zich “in zeer uitdagende omstandigheden blijft inzetten om de bewoners alle nodige zorg te geven en de uitbraak verder onder controle te houden. Onze eerste prioriteit is de zorg voor onze bewoners en we willen daarom ook een oproep doen om ons team ter plaatse in alle rust hun werk te laten doen. Ook in het belang van de families van de bewoners, en de informatieverstrekking naar hen toe, is de nodige sereniteit aan de orde”, staat er verder te lezen. Ook liet het wzc weten dat er in samenspraak met de crisiscel van Mol de komende periode wekelijks een update over de stand van zaken zal worden uitgestuurd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234