Zondag 26/05/2019

Crash MH17

Familie MH17-slachtoffers: "Rutte moet Rusland en Oekraïne onder druk zetten om radarbeelden te geven"

Het MH17-rapport van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) met de resultaten van het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Beeld anp

Achttien families van nabestaanden van MH17-slachtoffers doen een dringend beroep op de Nederlandse premier Mark Rutte om de radarbeelden van de vliegramp vrij te laten geven. Dat doen ze in een brief die ze aan Rutte hebben gestuurd, vertelt Thomas Schansman, een van de ondertekenaars, vandaag.

"Wij betreuren het zeer, dat Rusland en Oekraïne geen (ruwe) primaire radarbeelden beschikbaar hebben gesteld aan de onderzoekers", schrijven de nabestaanden. "Terwijl landen verplicht zijn om die te verschaffen onder het ICAO-verdrag. Wij denken dat deze radarbeelden uiterst belangrijk zijn voor het onderzoek en de waarheidsvinding." De ICAO is de internationale burgerluchtvaartorganisatie.

Het is volgens de briefschrijvers aan Rutte om zijn belofte dat hij de onderste steen boven zou halen, na te komen. Wat hen betreft zijn de radarbeelden daar essentieel bij en moet er veel meer druk gezet worden op Rusland en Oekraïne om daarmee over de brug te komen.

"We weten nog niet hoe en waar de daders berecht worden", zegt Schansman, wiens zoon omkwam bij de MH17-ramp. "Maar voor de rechtsgang is het van groot belang dat alle mogelijk relevante informatie beschikbaar komt."

Een pro-Russische separatist naast de wrakstukken van vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne. Beeld reuters
Beeld afp

"Niet bewaard, onderhoud"

Premier Rutte wijst erop dat de OVV in haar rapport naar de toedracht heeft geconcludeerd "dat Rusland de radarbeelden niet heeft bewaard en dat Oekraïne radarinstallaties wegens onderhoud niet aan had staan. De betrokken landen melden dat de radarbeelden er niet zijn''. Met de VS heeft het Openbaar Ministerie (OM) "voortdurend intensief contact over de radarbeelden''.

Het kabinet is steeds bereid om het OM te ondersteunen. "De spanning tussen zorgvuldigheid en snelheid en tussen openbaarheid en vertrouwelijkheid is frustrerend. Ik realiseer mij dat heel goed'', aldus Rutte. Binnenkort is er weer een bijeenkomst voor nabestaanden waarin NCTV en OM ingaan op de voortgang van het onderzoek en gesprekken over de beste vorm van vervolging.

Het toestel van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 in Oekraïne neergeschoten door een Buk-raket. Alle 298 mensen aan boord kwamen daarbij om het om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Het gereconstrueerde wrak. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.