Dinsdag 07/02/2023

Bellen metTom De Smet

‘Familie is zwaar aangeslagen door uitstel’: De Morgen-journalist Tom De Smet over zaak-Sanda Dia

Ousmane Dia, de vader van Sanda Dia. Beeld BELGA
Ousmane Dia, de vader van Sanda Dia.Beeld BELGA

Er is opnieuw uitstel in de zaak rond Sanda Dia, de 20-jarige student die in 2018 om het leven kwam na een extreem doopritueel van studentenclub Reuzegom. Er is een wrakingsverzoek ingediend tegen de voorzitter van de raadkamer. De Morgen-journalist Tom De Smet, die de zaak nauw opvolgt, legt uit wat dit betekent.

Redactie

Wat stond er vandaag te gebeuren?

“In principe had de raadkamer vandaag moeten beslissen of achttien leden van studentenclub Reuzegom naar de correctionele rechtbank zouden worden doorverwezen voor de dood van Sanda Dia tijdens een studentendoop in december 2018. De achttien worden beschuldigd van het toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, schuldig verzuim en mensonterende behandeling. Daar staan straffen tot tien jaar op. Maar doordat Joris Van Cauter, advocaat van een van de Reuzegommers, nu last minute vraagt om de wraking van de voorzitter van de raadkamer, is de beslissing of de zaak voor de correctionele rechtbank komt uitgesteld.”

Lees ook: ‘Ik ga de politie bellen’: op de fatale dag van de Reuzegom-doop werd meermaals alarm geslagen

Waarom wordt de wraking gevraagd?

“Joris Van Cauter heeft dat nog niet verduidelijkt. Sven Mary, die de familie van Sanda Dia vertegenwoordigt, vermoedt dat het feit dat alle betrokken advocaten vrijdag gebeld zijn om te zeggen dat de zaak vandaag minstens zou worden aangevat de reden is. Omdat dat op vooringenomenheid zou wijzen.”

Hoe onverwacht is dit?

“Het klonk al langer in de wandelgangen dat er vanuit de Reuzegom-verdediging een nieuwe poging zou worden ondernomen om de beslissing te doen uitstellen. Dat is nu dus ook gebeurd. Maar uitstel is geen afstel. Allicht zal de raadkamer eind deze maand opnieuw bijeenkomen om vervolgens in september te beslissen. Dat is wel een volledig jaar na de oorspronkelijke datum, want eigenlijk ging de raadkamer al in september 2020 over de doorverwijzing beslissen. Toen vroegen enkele Reuzegom-advocaten echter bijkomend onderzoek. Dat onderzoek is onlangs afgerond.”

Als dit slechts voor enkele maanden uitstel zorgt, waarom gebeurt dit dan?

“Het is de theorie van sommige burgerlijke partijen dat alvast sommige Reuzegom-advocaten zoveel mogelijk afstand willen creëren tussen de feiten en de eventuele behandeling ervan door de correctionele rechtbank. Om dan te kunnen zeggen: het is al enkele jaren geleden, die jongens zijn geëvolueerd tot verantwoordelijke volwassenen, en ze zijn al voldoende gestraft door alle aandacht voor de zaak, en in sommige gevallen ook doordat ze geschorst zijn aan hun universiteit. Dat is voor alle duidelijkheid een theorie van de burgerlijke partijen. Het komt de verdediging toe om alle juridische middelen te gebruiken.”

Hoe reageerde de familie, die vandaag aanwezig was op de raadkamer, op dit nieuwe uitstel?

“Zwaar aangeslagen. Die mensen hadden geen oog dichtgedaan. Vader Ousmane heeft één keer uitgebreid zijn verhaal gedaan, in augustus 2020 in De Morgen. Ik heb hem toen leren kennen als een zeer bescheiden man die zijn immens verdriet in stilte probeert te dragen maar elke dag enorm lijdt. Het moet veel van hem gevergd hebben om vandaag naar die raadkamer te komen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234