Woensdag 21/08/2019

Familie de Spoelberch rijkste van België

De familie de Spoelberch, die de belangrijkste aandeelhouder is van de brouwersgroep InBev, is met een persoonlijk fortuin van 3,126 miljard euro de rijkste van België. Dat staat woensdag in het magazine bij de krant Le Soir. Het magazine schetst een portret van de tien rijkste families van ons land. Onder hen bevinden zich vijf Vlaamse, drie Brusselse en twee Waalse families.

Enkele weken geleden publiceerden ook de Coreliokranten al een rangschikking van de rijkste Vlaamse families, op basis van auteur Ludwig Verduyn. Ook daarin voerde de Spoelberch de rangschikking aan.

Op de tweede plaats komt volgens Le Soir magazine de Waalse familie Frère. Boegbeeld is Albert Frère, eigenaar van de Nationale Portefeuille Maatschappij (NPM) met participaties in media, energie, banken, wijn, enz... Hun fortuin wordt op ongeveer 2,98 miljard euro geschat.

De derde plaats gaat naar de Vlaamse familie Colruyt, eigenaar van de gelijknamige supermarktgroep. Hun persoonlijk fortuin zou 2,521 miljard euro bedragen.

De eerste Brusselse familie komt op de vierde plaats: de familie Vandamme, eveneens eigenaar van InBev. Hun fortuin bedraagt 1,625 miljard euro.

Ze worden op de voet gevolgd door de familie Boël (vijfde plaats) met een vermogen van 1,418 miljard euro.

Vervolledigen de top tien: de familie Lhoist, actief in de steensector, met een vermogen van 1,348 miljard euro, de familie Janssen (farma) met een vermogen van 1,25 miljard euro, de familie Cigrand (haven, 1,005 miljard), De Nul (baggerwerken, 966,88 miljoen euro) en de familie Bekaert (metaalproducten, 761,657 miljoen).

Auteur van de rangschikking Ludwig Verduyn leidt eruit af dat de Belgische economie geen open economie is zoals vaak wordt beweerd, maar veeleer een gesloten economie, "waarbij het steeds dezelfde families zijn die de rangschikking aanvoeren, omdat ze strategisch georganiseerd zijn om deze macht te behouden". (belga/dm)

Philippe de Spoelberch. Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden