Vrijdag 21/01/2022

Familiaal geweld

Familiaal geweld: 50.000 meldingen per jaar, 33 keer huisverbod

null Beeld rv
Beeld rv

Slechts een miniem aantal daders van huiselijk geweld krijgt meteen een tijdelijk huisverbod opgelegd. "Het parket moet veel sneller ingrijpen bij explosieve situaties", zegt parlementslid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld).

ANN DE BOECK

Ieper, juli 2014. Een jonge moeder van twee, A.S., heeft de voorbije weken al meermaals de politie gebeld. Haar man gedraagt zich agressief tegenover haar en de kinderen. Als ze op een avond thuiskomt van haar werk, loopt de situatie uit de hand. Haar man slaat de huisraad aan diggelen met een hamer en probeert brand te stichten.

De advocaat van A.S. vraagt het parket om een onmiddellijk huisverbod op te leggen, maar dat gaat daar niet op in. De politie laat de man een nachtje afkoelen in de cel, waarna die de volgende ochtend alweer voor de deur staat. A.S. en de kinderen vluchten weg en trekken in bij een familielid. Pas drie weken later geeft de familierechter het bevel dat de man het huis moet verlaten en keren ze terug.

A.S. is lang niet het enige slachtoffer dat met een crisissituatie aanklopt bij de politie. Sinds 2012 bestaat er een wet die het parket de mogelijkheid geeft om bij intrafamiliaal geweld een tijdelijk huis- en contactverbod op te leggen. Dat verbod duurt tien dagen en kan daarna verlengd worden door de familierechtbank. Voorwaarde is dat de persoon meerderjarig is en dat diens aanwezigheid een ernstig en onmiddellijk gevaar vormt voor de andere huisgenoten.

Het gaat om een spoedprocedure die kan worden opgestart bij explosieve situaties. Via de normale procedure kan het opleggen van een contactverbod algauw een week in beslag nemen. Voor sommige slachtoffers is het dan al te laat.

Sabien Lahaye-Battheu. Beeld rv
Sabien Lahaye-Battheu.Beeld rv

Wet moet herzien

In de praktijk wordt het tijdelijk huisverbod zelden opgelegd. In 2013 en 2014 samen werden 98.093 meldingen van intrafamiliaal geweld geregistreerd. In die periode kregen amper 65 daders een tijdelijk huisverbod - dat is 1 per 1.500 aangiftes. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op een parlementaire vraag van parlementslid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld).

"65 huisverboden op 100.000 meldingen: dat is veel te weinig. Zeker als je weet dat huiselijk geweld ook een zware impact heeft op kinderen", zegt Lahaye-Battheu. Volgens haar moet de wet worden herzien, zodat het tijdelijk huisverbod minder administratieve rompslomp met zich meebrengt.

Lees ook

"Partnergeweld moet prioriteit blijven", meent Sabien Lahaye-Battheu. Minister Jambon maakte recent bekend dat het thema niet langer deel zou uitmaken van de prioriteitenlijst van de politie. "Ik begrijp dat echt niet. We kunnen het ons niet veroorloven om de bal te lossen."

Open Vld en CD&V willen van huiselijk geweld weer een prioriteit maken. "Eindelijk!", schrijft hoofdredacteur van De Morgen An Goovaerts vandaag in het standpunt. "De afgelopen twee jaren zijn slechts 65 daders bestraft met een tijdelijk huisverbod. 65! Dat zijn er niet eens zoveel als er dagelijks klachten worden ingediend."

Vroeger ingrijpen

CD&V en N-VA scharen zich achter die oproep. "Je kunt niet streng genoeg zijn voor daders van intrafamiliaal geweld", zegt CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri. "Is het tijdelijk huisverbod nog te weinig bekend? Of ligt het aan iets anders? Vaak durft het slachtoffer het geweld niet aan te klagen. En dan nog verlaat het slachtoffer meestal zelf het huis. Dan moet je opletten dat je de kinderen meeneemt, want het is strafbaar om ze achter te laten."

Volgens N-VA-Kamerlid Koenraad Degrootte moet de tijdspanne tussen het moment waarop de dader hoort dat er maatregelen worden getroffen en hun effectieve uitvoering korter. "Want in die periode gebeuren vaak ongelukken."

Minister van Justitie Geens erkent dat het huisverbod te weinig wordt toegepast. Hij belooft de wet te evalueren, zodat justitie in de toekomst vaker vroegtijdig, zelfs preventief, kan ingrijpen in de geweldcyclus. Geens werkt onder meer aan Family Justice Centers, waar slachtoffers aangifte kunnen doen op dezelfde plaats waar ze hulp krijgen, om de aangiftebereidheid te verhogen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234