Maandag 22/07/2019

FAITS DIVERS

Onbekende geluidsopnamen van Reve ontdekt

In het Nederlandse omroeparchief in Hilversum zijn merkwaardige geluidsopnamen van Gerard Reve (1923-2006) uit de jaren zeventig aangetroffen. Ze waren bedoeld voor een radioprogramma van Rob Touber, maar zijn door diens plotse dood nooit uitgezonden. Je hoort onder meer tien op muziek gezette en gezongen gedichten van Reve. Ook leest hij zijn eigen gedichten voor en zingt hij een psalm. Verder bevatten de banden een lang interview uit 1974, waarin Reve zich rabiaat kant tegen de komst van Surinaamse Nederlanders naar Nederland, als gevolg van de nakende onafhankelijkheid. Hij voorspelde een 'gruwelijke catastrofe'. Reve: "Duizenden mensen uit een ander werelddeel worden in een poel van ellende gezogen. (...) Mensen nemen hun kinderen van zwarte scholen, er komen racistische spanningen. Met alle deernis waarmee ik naar de zwarte kijk, heb ik gewoon het blanke superioriteitsgevoel jegens de zwarte. Wat ik met miljoenen Nederlanders deel."

16 miljoen euro voor verzonnen Holocaustverhaal

De schrijfster Misha Defonseca, die met Overleven met de wolven (1997) een verzonnen biografie schreef over jaar jeugd tijdens WO II - moet haar uitgever 22,5 miljoen dollar (ruim 16 miljoen euro) terugbetalen. Dat heeft een Amerikaanse rechtbank beslist, na een procedure van vijftien jaar. Survivre avec les loups vertelt het levensverhaal van een jong Joods meisje dat haar ouders ziet verdwijnen naar de concentratiekampen. Zelf weet ze te ontsnappen aan de nazi's en doolt ze haveloos door Europa. Ze overleeft in een woud waar ze liefdevol opgenomen wordt door een roedel wolven. Pas in 2008, nadat diverse anomalieen waren ontdekt, erkende Defonseca dat het verhaal verzonnen was. Haar echte naam blijkt Monique de Wael en ze is niet Joods maar katholiek. De Wael werd op 12 mei 1937 in Etterbeek geboren en een week later gedoopt. Het boek werd door een ghostwriter geschreven, in achttien talen vertaald en in 2007 ook verfilmd.

Enkel vrouwen op shortlist Academica Debuutprijs

"Dit jaar geen mannen bij de finale van de Academica Literatuurprijs", zo laat de organisatie van de prijs weten. Hannah van Wieringen, Ineke Riem en Naomi Rebekka Boekwijt zijn de drie genomineerden, gekozen uit zeventig Nederlandstalige fictiedebuten. Naomi Rebekka Boekwijt is genomineerd met haar roman Pels (De Arbeiderspers). Hannah van Wieringen met De kermis van Gravezuid (De Harmonie) en Ineke Riem schreef Zeven pogingen om een geliefde te wekken (De Arbeiderspers). Als ze triomfeert, zal het dit jaar Riems derde literatuurprijs zijn. In april kreeg ze voor dezelfde roman de Dioraphte JongerenliteratuurPrijs en eerder ook al de Bronzen uil. Bij de Academica Prijs stonden ook de Vlamingen Griet Op de Beeck met Vele hemels boven de zevende en Kris van Steenberge (Woesten) op de longlist. De winnaar krijgt een bronzen award en een cheque van 10.000 euro. De uitreiking is op 18 september. Eerdere winnaars zijn Shira Keller, Erik Menkveld en Peter Buwalda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden