Zaterdag 28/01/2023

FAIT DIVERS

Tijdschrift 'Passage' richt zich op Europese literatuur

Literaire tijdschriften komen en gaan. Vorige week raakte bekend dat het experimentele tijdschriftKluger Hanser de brui aan geeft. Maar zaterdag werd in het Brusselse schrijverscafé Het Goudblommeke van Papier alweer een nieuw blad de wereld in gestuurd. Het tijdschriftPassagezal vier keer per jaar verschijnen en wil via themanummers de vinger aan de pols houden van de Europese literatuur, met een literair-historische inslag en de klemtoon op essayistiek. De gemengd Nederlands-Vlaamse redactie opent met een nummer over 'Literaire ontmoetingsplaatsen' met bijdragen van onder meer Eric Min, Luc Devoldere, Marco Daane, Manu Van der Aa, Carl De Strycker en Stefan Van den Bossche, die de hoofdredactie voert.

Uitzonderlijke collectie W.F. Hermans te koop

Het Antwerpse antiquariaat Demian biedt een uitzonderlijke collectie parafernalia, intieme foto's, collages, prentkaarten en boeken met opdracht aan van de Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans. De stukken zijn afkomstig uit de nalatenschap van radiomaker, dichter en essayist Freddy De Vree (1939-2004). W.F. Hermans en De Vree onderhielden 33 jaar lang een intense vriendschap, voor Hermans' doen één van lange adem. De Vree was ook een erudiet commentator van Hermans' oeuvre. In die periode stuurden ze elkaar voortdurend brieven en vaak geestige kattebelletjes en trokken ze veelvuldig samen op. De prijzen van de aangeboden stukken variëren van 40 tot 3.500 euro, de royaal geïllustreerde catalogus op krantenformaat is gratis verkrijgbaar.

www.demian.be

Paulo Coelho mijdt Frankfurter Buchmesse

De esoterische Braziliaanse bestsellerauteur Paulo Coelho weigert "uit respect voor collega's" naar de Frankfurter Buchmesse te komen. 's Werelds grootste boekenbeurs gaat vandaag van start, met Brazilië als gastland. In een interview metDie Welthekelt Coelho het nepotisme van het Braziliaanse ministerie van Cultuur. Dat nodigde zeventig auteurs uit om het land te vertegenwoordigen in Frankfurt. Coelho zegt dat de delegatie onoordeelkundig is samengesteld: "Ik betwijfel of het allemaal professionele schrijvers zijn. Van de zeventig die er zijn uitgenodigd, ken ik er twintig. Van de andere vijftig heb ik nog nooit gehoord. Waarschijnlijk zijn het vrienden van vrienden. Nepotisme. Terwijl er wél een nieuwe opwindende literaire scene in Brazilië bestaat."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234