Zondag 28/02/2021

Faire, collectieve inningen

Younison, de drukkingsgroep die ijvert voor een betere verdeling van digitale rechten voor artiesten, “is niets anders dan big business onder een dekmantel die artiesten tracht te annexeren, ter realisatie van louter commerciële objectieven”. Zo schreven Alex Callier, Jan Hautekiet en overige bestuursleden van het Genootschap Auteurs Lichte Muziek (GALM) (DM 4/7) . Younison-baas Kelvin Smits reageert.

In het zog van het Younison-event op 30 juni is er een broodnodige en heftige discussie ontstaan omtrent het belang van een fair en transparant herverdelingssysteem van auteursrechten. Het is bemoedigend om te vernemen dat dit op Werchter een gespreksonderwerp onder artiesten was. We hadden niet verwacht zonder slag of stoot onze eisen naar buiten te kunnen brengen, maar dat de felste reacties zouden komen van een organisatie die zegt op te komen voor de rechten van de auteur is bedroevend. Ik refereer hierbij aan het opinie-artikel in De Morgen van 4 juli 2009 van een groep bestuursleden van het Genootschap Auteurs Lichte Muziek (GALM). De manier waarop sommige mensen van GALM onze organisatie in diskrediet proberen brengen is op zijn minst bedroevend. Een positieve bijdrage aan het debat over een bestaand probleem ontbreekt jammer genoeg. Wat Younison vooropstelt, is een inspirerend en duidelijk Europees toekomstproject voor auteurs dat buiten de lijntjes van de huidige constellatie kleurt. Dit betekent een betere toekomstgerichte inning en verdeling van de rechten van de muzikanten door middel van de huidige technologische mogelijkheden. Hierbij doel ik op nieuwe digitale inkomensstromen die worden gegenereerd door bijvoorbeeld ‘downloaden’ van auteursrechtelijk beschermd materiaal zoals een cd of een film. Wij hebben nooit een geheim gemaakt van het feit dat BSA (Business Software Alliance, een internationale alliantie van software- en hardwarefabrikanten als Microsoft, Apple, Adobe, IBM, Dell, Intel, nvdr) een sponsor is van Younison. Dit staat duidelijk vermeld op onze website. BSA doet wereldwijd en op succesvolle wijze het auteursrecht op software naleven in grote bedrijven en ondersteunt van ganse harte Younisons ”Digital Charter”. In plaats van een nieuwe aflevering moddergooien in de pers, kiezen we er liever voor om constructief te werken aan een betere toekomst voor alle muzikanten. Onze belangrijkste bekommernis is dat het geïnde geld bij de juiste mensen terechtkomt. Om dit te bereiken, zijn we ervan overtuigd dat het mechanisme van collectieve inningen gefinetuned moet worden om een zuiverdere herverdeling te realiseren. Als een leeuwendeel van de collectieve inningen, die bijvoorbeeld wekelijks in alle clubs en fuiven gebeuren, nooit terechtkomt bij de juiste auteur, dan stellen wij dat Sabam niet louter met een imagoprobleem kampt, maar dat er structureel iets moet veranderen. We vrezen dat de legitimiteit van het auteursrecht zo verder gemarginaliseerd wordt en dat er een dag zal komen waardoor deze lakse houding het failliet van de beheersvennootschappen zoals die nu georganiseerd zijn, zal inluiden. Hierdoor verliest de muzikant alweer meer dan hem/haar lief is.Een transparanter systeem van collectieve inningen zal ook een impact hebben op reeds succesvolle artiesten. Voor deze artiesten is een moedige stap nodig om meer solidariteit te tonen ten opzichte van collega’s. Kelvin Smits, directeur van Younison

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234