✦
Facelift van Brusselse ring nog altijd op schema
Ook de Brusselse ring krijgt binnenkort een facelift. Zonder ongelukken gaat de eerste spade in 2016 in de grond. 'De werken zitten nog altijd op schema', zegt mobiliteitsminister Hilde Crevits (CD&V).
De Vlaamse regering zette in oktober 2013 het licht op groen om de Brusselse ring te verbreden. In het noordelijke deel krijgt de ring extra rijstroken om het doorgaand en lokaal verkeer te scheiden. Die aanpassing moet het fileleed rond Brussel verzachten.
Net zoals Antwerpen staat Brussel bovenaan de Europese filelijsten. De R0 is niet alleen verzadigd, maar heeft ook te veel op- en afritten. Daardoor gebeuren er relatief gezien te veel ongevallen.
Oorspronkelijk wilde de Vlaamse regering een akkoord sluiten over de verbreding met de Brusselse regering. Maar Groen, dat deel uitmaakt van de Brusselse regering, verzet zich hevig tegen een verbreding. De Vlaamse regering besloot dan maar om enkel het noordelijke stukje van de ring aan te pakken, het stukje dat op Vlaams grondgebied ligt.
Tussen de E40 en de E19, aan Zaventem, wordt het lokaal en het doorgaand verkeer gescheiden. In elke richting komen er vijf rijstroken: drie voor het doorgaand verkeer en twee voor lokaal verkeer.
Maar in november 2013 kregen de plannen van de Vlaamse regering plots een ongunstig advies van de Inspectie van Financiën. Het adviesorgaan vreest dat de uitbreiding de files niet zal oplossen, maar alleen verplaatsen.
Bovendien had de Vlaamse regering geen rekening gehouden met het nieuwe voetbalstadion op de Heizel en het nieuwe winkelcomplex Uplace in Machelen. Die nieuwe gebouwen zullen een pak meer auto's naar de ring lokken. Ook de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) was erg kritisch voor de plannen.
"De werken voor de ring zitten nog altijd op schema", meldt het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V). De Vlaamse regering heeft volgens het kabinet wel degelijk rekening gehouden met het advies van Financiën. Sommige argumenten werden weerlegd, andere klopten niet. Zo heeft de Vlaamse regering wel rekening gehouden met de komst van Uplace.
Zonder bijkomende vertragingen zouden de werken, die 380 miljoen euro kosten, in 2016 moeten beginnen.