Donderdag 02/02/2023

Midterms

Facebook verwijdert verdachte accounts, maar Russisch gestook in Congresverkiezingen lijkt beperkt

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Een dag voor de eerste stembureaus aan de oostkust van de Verenigde Staten de deuren openden, liet Facebook weten dat het 115 accounts van gebruikers had afgesloten wegens mogelijke pogingen de Congresverkiezingen te beïnvloeden. Volgens Facebook had het van de autoriteiten de tip gekregen dat de verdachte accounts mogelijk vanuit het buitenland werden aangestuurd.

Daan van Acht

Een aantal accounts verwees volgens het bedrijf naar pagina’s in het Frans of het Russisch. Onduidelijk is nog of het om profielen gaat waarachter het Russische Internet Research Agency schuilgaat, de trollenfabriek uit Sint-Petersburg die tijdens de presidentsverkiezingen in 2016 druk in de weer was om verwarring te zaaien in de VS en Donald Trump aan te prijzen.

Wat de inhoud van de boodschappen precies behelsde, liet Facebook in het midden. Volgens het bedrijf is er meer onderzoek nodig om de aard en de herkomst van de boodschappen vast te stellen. Maar de Amerikaanse regering waarschuwde de kiezers maandag nog wel dat zij op hun hoede moeten zijn voor boodschappen van “buitenlandse krachten, met name Rusland, die tweedracht proberen te zaaien en daarmee de publieke opinie en de percepties van kiezers proberen te beïnvloeden.”

Amerikaanse onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de Russen ook bij deze verkiezingen via de sociale media onrust probeerden te stoken. “De Russen zitten zeker niet stil”, zei Graham Brooks van het digitale onderzoekslaboratorium van de Atlantic Council tegen het persbureau Reuters. “Zij hebben hun activiteiten aangepast als gevolg van de toegenomen aandacht van de VS voor dergelijke operaties.”

Trollenfabrieken

In plaats van nepverhalen te verspreiden die er vaak door de factcheckers van Facebook en Twitter uit worden gepikt, nemen ze nu boodschappen over van uiterst rechts of uiterst links in de VS, die ze vervolgens massaal doorpompen. Op die manier komen ze echter over. Zo kwam nieuwssite The Daily Beast vorige week een kwart miljoen tweets op het spoor die binnen een halve dag onder de hashtag #blexit werden verspreid. Onder het motto #blexit worden zwarte Amerikanen aangespoord om uit de Democratische partij te stappen. Volgens The Daily Beast kwamen de tweets van profielen die eerder door de Russische ‘trollenfabriek’ werden gebruikt.

Toch lijkt het er volgens Alex Stamos, een cybersecurity-specialist die voor Facebook werkte en nu verbonden is aan Stanford University, op dat de Russen dit keer veel minder actief zijn dan twee jaar geleden. Kennelijk zijn ze meer beducht om sporen na te laten. Volgens hem speelt mee dat Facebook, Twitter en andere sociale netwerken alerter zijn. Daarbij komt dat het bij de Congresverkiezingen, waarbij honderden zetels in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, plus een reeks gouverneursposten en nog duizenden andere lagere posten op het spel staan, veel lastiger is de stemming effectief te beïnvloeden. En heel duur.

Eigen bodem

Maar er zijn nog voldoende onruststokers van eigen bodem. “Net binnen: Andrew Gillum mogelijk onderwerp van strafrechtelijk onderzoek”, luidde een nepbericht over de zwarte Democratische kandidaat voor de post van gouverneur in Florida. Sommige kiezers kregen ook berichten dat ze niet over de juiste identiteitspapieren beschikten om te stemmen. De autoriteiten waarschuwden ook voor boodschappen waarin kiezers te horen kregen dat ze zich op een ander stembureau moesten melden.

Sommigen kregen zelfs een persoonlijke boodschap van Trump, of liever iemand die zich voor hem uitgaf. “Dit is president Trump. Uw stem is níét vastgelegd in het kiesregister van Indiana.” Die boodschap kreeg een kiezer in de staat Indiana die van de mogelijkheid had gebruikgemaakt alvast per post zijn stem uit te brengen voor de Congresverkiezingen. Ook in andere staten kregen kiezers diezelfde boodschap. Kennelijk was het de bedoeling bij voorbaat twijfel te zaaien over de uitslag.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234