NieuwsFacebook
Facebook creëert tienduizend Europese banen voor zijn ‘metaverse’. Wat is dat?
Facebook wil de komende vijf jaar tienduizend nieuwe krachten aannemen in Europa. Deze ‘banen op hoog niveau’ zijn hard nodig om Facebooks zogenoemde ‘metaverse’ vorm te geven, zo kondigde het bedrijf maandag aan.
De term ‘metaverse’ zingt de laatste maanden rond in techkringen als de jongste hype. De kortste omschrijving: een virtuele 3D-omgeving waar mensen elkaar ontmoeten.
Nieuw is dat idee niet. Zo maakte de virtuele omgeving Second Life al rond 2005 furore, waarin de gepixelde versies van de spelers andere avatars ontmoetten, werelden bouwden en uiteindelijk vooral virtuele seks hadden. Second Life had zelfs een eigen munt waarmee producten en diensten konden worden gekocht. Inmiddels zijn het eerder games als Fortnite die als voorloper van de ‘metaverse’ worden gezien.
Zuckerberg schetste afgelopen zomer een toekomst die veel verder gaat dan wat er nu met zijn apps WhatsApp, Instagram en Facebook gebeurt. Hij beschreef de ‘metaverse’ als een ‘belichaamd internet’ waar mensen daadwerkelijk in zitten in plaats van er via een schermpje naar te kijken. “Je voelt je aanwezig samen met andere mensen, alsof je samen op een andere plek bent. Je kunt andere ervaringen hebben dan via een app of een webpagina, zoals dansen.”
Ook in Second Life werd er gedanst, maar een belangrijk verschil is dat hier een computerscherm tussen de deelnemer en de 3D-wereld stond. Bij Facebooks ‘metaverse’ spelen speciale (en nog altijd vrij zware) virtualrealitybrillen een essentiële rol, waarmee de grens tussen fysieke en virtuele wereld wordt geslecht. Het bedrijf maakt onder de merknaam Oculus zelf ook dat soort apparatuur. Onlangs nog liet Facebook een eerste concrete invulling van zijn ‘metaverse’ zien. Horizon Workspace is een VR-app waarmee mensen die zich op afstand van elkaar bevinden in een virtuele ruimte kunnen samenkomen om samen te werken.
De banenaankondiging van Facebook komt op een spannend moment. Het bedrijf wordt geplaagd door de onthullingen van klokkenluider Frances Haugen. Daarnaast ligt de socialenetwerksite meer dan ooit onder het vergrootglas van politici in zowel de VS als Europa, die de handen al meer dan vol hebben in hun pogingen de huidige macht van Facebook te doorbreken. In Europa zal dat via nieuwe wetten moeten gebeuren, waarover nu druk onderhandeld wordt.