Woensdag 08/02/2023

Facebook bespiedt IEDEREEN (ook mensen zonder account)

Facebook volgt het internetgebruik van iedereen. Zelfs van mensen die helemaal geen lid zijn van de sociaalnetwerksite of online duidelijk aangeven niet gevolgd te willen worden. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven, iMinds en de VUB. 'Een flagrante schending van de privacywetgeving.'

"We wisten al dat Facebook mensen via de vind-ik-leukknop overal kan volgen. Sinds kort weten we dat het netwerk ook personen volgt die nooit een pagina op Facebook hebben gehad", zegt professor Bart Preneel, specialist computerbeveiliging aan de KU Leuven. "Facebook slaat op welke websites surfers bezoeken. Dit gaat wel heel erg ver."

Het nieuwe rapport vloeit voort uit eerder onderzoek van het interdisciplinair Centrum voor Recht & ICT van de KU Leuven, iMinds en het SMIT-departement van de VUB. Zij kregen van de Belgische Privacycommissie de opdracht na te gaan in welke mate de nieuwe voorwaarden die Facebook sinds 30 januari hanteert, stroken met de Europese privacyregels.

Niet ondertekend

De eerste resultaten waren al ontluisterend: ze toonden hoe Facebook zijn gebruikers overal kan volgen, ook als die hebben uitgelogd. Maar nu bewijst een nieuw deelrapport dat zelfs de privacy van niet-gebruikers door Facebook wordt geschonden. "Meer zelfs", gaat Preneel verder. "Mensen die via de website van de European Interactive Digital Advertising Alliance voor een 'opt out' kiezen en dus zeer duidelijk aangeven dat ze online niet willen worden bespied, worden ook door Facebook getraceerd. Toch een beetje cynisch dat net die mensen - die bewust bezig zijn met privacy en maatregelen nemen om zich tegen uitwassen te beschermen - worden gevolgd."

Iets wat volgens de onderzoekers trouwens in strijd is met de Europese regelgeving. "Wie lid is van Facebook ondertekent de algemene voorwaarden en gaat op die manier dus akkoord met die praktijken. Maar in dit geval doen ze het bij mensen die die voorwaarden helemaal niet hebben ondertekend."

Ook Willem Debeuckelaere van de Belgische Privacycommissie is formeel: "Dit is een flagrante schending van de grondslag van de privacywetgeving. Wij zijn zeer benieuwd naar de uitleg van Facebook hierover."

De sociaalnetwerksite laat in een communiqué weten dat het rapport feitelijke onjuistheden bevat en dat de auteurs haar nooit hebben gecontacteerd. "Ook wij hebben al een schriftelijk antwoord gekregen", legt Debeuckelaere uit. "Maar daarin zegt Facebook gewoon dat het niet onder de Belgische wetgeving valt, maar onder de Ierse. Daar moeten we het op dit ogenblik mee doen. Hopelijk kan dit rapport een doorbraak forceren. Willen ze niet met ons praten, dan zullen we een gerechtelijke procedure moeten opstarten."

Indrukwekkende lijst

Samen met de Nederlandse en Duitse collega's voert de Privacycommissie een strijd tegen Facebook. Op basis van het onderzoek van de KU Leuven, iMinds en de VUB hebben ze een indrukwekkende lijst van inbreuken naar het sociale medium gestuurd.

"Facebook is inmiddels onze sociale ruimte geworden", besluit Bart Preneel. "Alle andere Europese netwerksites zijn weggeconcurreerd. Dan mag je toch verwachten dat de burgers in die sociale ruimte worden beschermd."

►9

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234