Donderdag 20/01/2022

"ExxonMobil ontving vier miljoen euro te veel gratis emissierechten"

ExxonMobil heeft sinds 2005 geen kosten voor al haar CO2-emissies in ons land en er zelfs meer dan 4 miljoen euro mee heeft verdiend, zegt Bond Beter Leefmilieu. Beeld BELGA
ExxonMobil heeft sinds 2005 geen kosten voor al haar CO2-emissies in ons land en er zelfs meer dan 4 miljoen euro mee heeft verdiend, zegt Bond Beter Leefmilieu.Beeld BELGA

Drie installaties van ExxonMobil in België - de raffinaderij in de Antwerpse haven en de polymeerfabrieken in Antwerpen en Meerhout - ontvingen sinds 2005 meer gratis emissierechten dan ze moesten inleveren voor hun uitstoot van broeikasgassen. Dat zegt Bond Beter Leefmilieu. Dat betekent dat ExxonMobil sinds 2005 geen kosten heeft voor al haar CO2-emissies in ons land en er zelfs meer dan 4 miljoen euro mee heeft verdiend.

Bond Beter Leefmilieu onderzocht de rekeningen van ExxonMobil in het register voor de Europese Emissiehandel (ETS). "Alle installaties van ExxonMobil in België kregen over de periode 2005-2015 méér gratis emissierechten dan de reële emissies van die installaties. Omdat ExxonMobil rechten moet inleveren overeenkomstig haar emissies, verdient ze dus aan de Europese Emissiehandel", klinkt het.

De drie installaties stootten de voorbije 10 jaar 20,8 miljoen ton CO2 uit, dat komt overeen met een kwart van de jaarlijkse uitstoot in Vlaanderen. Ze kregen 21,6 miljoen gratis emissierechten binnen de Europese allocatieregels. Het resultaat is een overschot begin 2016 van 826.197 emissierechten met een marktwaarde van 4,2 miljoen euro, zegt BBL.

Geen uitzondering

ExxonMobil is geen uitzondering, benadrukt de milieuorganisatie. Ook andere industriële bedrijven kregen het voorbije decennium meer emissierechten dan nodig, blijkt volgens BBL uit de indicatoren van het Vlaamse milieurapport (MIRA).

"ExxonMobil heeft nog geen euro betaald voor de broeikasgasemissies in ons land. Integendeel, in de voorbije 10 jaar verdiende ze er 4,2 miljoen euro mee. Het toont aan hoe de Europese Emissiehandel haar doel voorbij schiet in haar poging om de industrie te vergroenen. Het is een bizarre vestzak-broekzakoperatie waarvan oliebedrijven zoals ExxonMobil profiteren. Minister Schauvliege moet in de Europese raad ijveren voor een aanscherping na 2020: het uitdelen van gratis emissierechten moet zo snel mogelijk worden afgebouwd. We kunnen de Belgische industrie beter beschermen met een heffing aan de grens van de Europese Unie of een gelijkaardig instrument", zegt BBL-beleidscoördinator Mathias Bienstman.

De 4,2 miljoen euro komt bovenop de 1,4 miljoen euro die ExxonMobil jaarlijks ontvangt vanuit het Vlaamse klimaatfonds voor haar elektriciteitsverbruik. BBL vraagt om ze onmiddellijk stop te zetten. De petitie met die vraag kreeg in enkele dagen tijd al meer dan 4.000 handtekeningen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234