Maandag 24/01/2022

'Extreme' temperaturen worden normaal in de toekomst

Brussel

Van een medewerker

Dirk Hostens

Zomer 2003 zal in de weerkronieken als zeer warm, zeer zonnig en droog geboekstaafd staan. Bij zomers als deze zijn thema's als 'mogelijke klimaatsverandering' en 'Côte d'Azur komt naar ons' favoriete gespreksonderwerpen. Het KNMI onderzoekt of het werkelijk zo'n vaart loopt. Aan de eerste resultaten kan men een duidelijke stijging in de jaartemperatuur merken. Volgens het model zullen hoge jaartemperaturen die nu als extreem worden ervaren, vaker voorkomen.

Koeien moeten niet langer op een droge wei staan. Gisteren is een einde gekomen aan de droogte, met felle regenvlagen en donderslagen die in vele Vlaamse streken meer dan 30 millimeter regen losten. Daardoor is augustus op de valreep niet uitzonderlijk droog geworden. Niettemin viel er op vele plaatsen in het land tussen 28 juli en 28 augustus geen druppel regen, maar het droogterecord van 1983 werd niet gebroken. De hete dagen in de eerste helft van augustus hebben er echter voor gezorgd dat zomer 2003 die van 1976 (gemiddeld 19,2 graden over drie maanden) op thermisch vlak zal overtreffen. Afgelopen juni en juli hadden al een gemiddelde van respectievelijk 19,3 en 19,5 graden, en augustus zal in Ukkel met de extra portie hittedagen hoogstwaarschijnlijk een gemiddelde temperatuur van 20 graden halen. Dat we binnenkort het klimaat van de Côte d'Azur zouden krijgen, is uiteraard onzin. Wat wel aannemelijk lijkt, in een iets warmer klimaat, is dat we zullen moeten leren leven met warmere zomers in de volgende eeuw. Is dat zo uitzonderlijk in de menselijke geschiedenis of moet het geheugen wat opgefrist worden?

Toen de middeleeuwse boer wijn verbouwde in het Vlaamse land, maakte hij zich hoegenaamd geen zorgen over de warmere periode. Om een beter beeld te krijgen van de natuurlijke schommelingen in het klimaat is de kennis van het klimaat vóór de industriële revolutie belangrijk. Dat vindt alvast het KNMI, dat aan het internationale project climatological database for the World's Oceans meewerkt. Onderzoekers baseren zich op logboeken van zeeschepen die tussen 1750 en 1850 de oceanen afschuimden en een hoop weergegevens aan boord hebben. Alleen al uit de 150 logboeken van het Nationaal Archief haalt het KNMI 30.000 weerwaarnemingen. Daarmee kan een reconstructie van het toenmalige klimaat worden gemaakt.

Het KNMI werpt ook een blik op de toekomst. In het recente project dat deze zomer startte probeert men meer inzicht te krijgen in het veranderende klimaat. Voor het project wordt gebruik gemaakt van een supercomputer 'Teras'. Uit de eerste resultaten blijkt een duidelijke stijging in de jaartemperatuur. Volgens het model zullen hoge jaartemperaturen die nu als extreem worden ervaren, vaker voorkomen. Zo zal in Vlaanderen een jaartemperatuur van 11 tot zelfs 12 graden (normaal 9,8) vaker voorkomen. Overigens een temperatuur waarbij wijn goed kan verbouwd worden.

Meer info www.knmi.nl/onderzk/index-nl.html.

Grootschalige studies KNMI en KMI becijferen weer uit verleden en toekomst

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234