Donderdag 01/10/2020

Aanslagen Brussel

Extreemrechtse Génération Identitaire komt dan toch niet naar Molenbeek

Beeld RV

De Franse groepering Génération Identitaire zal zaterdag dan toch niet naar Molenbeek trekken om te manifesteren tegen terrorisme. Al is het niet zeker dat ook andere extreemrechtse groeperingen en hooligans wegblijven. De Brusselse overheden zijn in staat van paraatheid.

Verschillende extreemrechtse groeperingen waren van plan zaterdag naar Molenbeek af te zakken om te protesteren tegen islamisering. "We willen duidelijk maken dat we woedend zijn over wat er gebeurt. Er zijn mensen die bloemen leggen en kaarsen branden, wij willen onze boosheid uiten", kondigde Pierre Larti aan.

Larti is woordvoerder van Génération Identitaire, een Franse extreemrechtse jongerengroepering die al eerder aankondigde naar Brussel te willen komen onder het motto 'Verdrijf alle islamisten'. Larti stelde dat er makkelijk "enkele honderden deelnemers uit België, Frankrijk, Duitsland en Nederland" gemobiliseerd konden worden om aan de manifestatie deel te nemen, maar die zou er nu toch niet komen. Dat meldt de VRT-radio.

Tegenbetoging

Belgische hooligans zijn van plan zich bij de extreemrechtse groep aan te sluiten. Op Facebook kondigen Casuals United Belgium aan dat ze naar Molenbeek zullen trekken. Op de pagina zegt een hooligan dat er ook enkele bussen uit Frankrijk komen. De Morgen vernam uit goed ingelichte bron dat ook andere Belgische hooligans zeggen naar de hoofdstad te zullen afzakken.

Op internetfora wordt er eveneens opgeroepen om zaterdag naar Molenbeek te gaan. Op één forum klinkt het grootsprakerig dat "tweeduizend hooligans een opkuis gaan houden in Molenbeek".

Als reactie op de aankondigingen op sociale media en elders kwamen er vanuit extreemlinkse en anarchistische hoek oproepen om een tegenbetoging te organiseren. De autoriteiten vrezen ook tegenreacties van moslims die zich aangevallen voelen.

Naar aanleiding van de berichten besliste de Brusselse overheid dat betogingen van Génération Identitaire, maar ook tegenbetogingen, zaterdag en zondag verboden zijn in het hele Brusselse gewest. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) vaardigt daarover een wet uit. De Brusselse gemeenten kunnen op basis daarvan het verbod zelf invullen. Zo kunnen ze beslissen om metrostations te sluiten of mensen tegen te houden in stations.

De wet, officieel een ordonnantie, kwam er na een vergadering gisteren waaraan vertegenwoordigers van Brusselse gemeenten, minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), de federale politie, vervoersmaatschappij MIVB, de NMBS en de korpschefs van de Brusselse politiezones deelnamen.

"Andere evenementen, zoals een voetbalwedstrijd of een braderie, kunnen wel doorgaan. Ons doel moet zijn dat het een zaterdag als een andere wordt. We zijn voorbereid, we nemen onze voorzorgen", zegt Molenbeeks burgemeester Françoise Schepmans (MR).

Of een verbod zal beletten dat de extreemrechtse groepen naar Brussel komen, is maar de vraag. Vorige zondag negeerden Belgische hooligans moedwillig een oproep om niet naar de hoofdstad te trekken. Naar aanleiding van hun komst braken er rellen uit en zette de politie traangas in.

Afstand nemen

Bij Génération Identitaire zei woordvoerder Pierre Larti gisteren dat ze nog niet op de hoogte waren van een verbod. "Maar als dat er komt, zullen we er alles aan doen om het op te heffen. Desnoods gaan we in beroep bij de Raad van State in België. Maar we houden ons aan een verbod, als dat zo beslist wordt. We willen binnen de grenzen van de wet blijven."

Maar ook dan is het niet zeker dat er geen hooligans of andere demonstranten naar Molenbeek trekken. Génération Identitaire is immers niet de enige vereniging die aankondigde naar Brussel af te zakken.

De kopstukken van de hooligans van Brugge, Anderlecht, Standard, Antwerpen en Gent nemen intussen uitdrukkelijk afstand van de oproep van Génération Identitaire.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234