Woensdag 07/12/2022

extreem rechtse kopstukken maken van stille mars een ambigue gebeurtenis

Front National kondigde deelname aan maar was uiteindelijk niet vertegenwoordigd

Tienduizenden Fransen betogen tegen anti-Joods geweld en racisme

Tienduizenden trokken gisteren door de straten van Parijs en andere Franse steden om te betogen tegen racisme en antisemitisme. Door de deelname van binnenlandminister Nicolas Sarkozy en de gedwongen afwezigheid van extreem rechts kreeg de mars ter herdenking van de vermoorde Ilan Halimi in Parijs een uitgesproken politiek karakter.

Parijs / Brussel

Eigen berichtgeving

De ramingen over het aantal deelnemers aan de manifestatie in Parijs liepen sterk uiteen. De Joodse koepelorganisatie CRIF sprak van 200.000 deelnemers, de organisatie SOS Racisme hield het op 80.000 en de politie gewaagde van 33.000 manifestanten. Aanleiding voor de betoging was de brutale moord op Ilan Halimi, de 23-jarige Joodse winkelbediende wiens lichaam op 13 februari zwaar verminkt en verbrand werd teruggevonden naast een spoorlijn in Parijs. Drie weken daarvoor was Halimi ontvoerd door een bende die in ruil voor zijn vrijlating een grote som vroeg aan de familie van het slachtoffer. De ontvoering heeft een antisemitisch karakter omdat een van de ondertussen opgepakte verdachten verklaarde dat Halimi wel rijk moest zijn enkel omwille van het feit dat hij Jood was.

Aan de kop van de betoging stapten gisteren niet enkel vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en antiracismeorganisaties op, maar ook enkele zwaargewichten van de Franse politiek. Sociaaldemocraten als ex-premier Lionel Jospin stapten schouder aan schouder met conservatieve kopstukken als binnenlandminister Nicolas Sarkozy. Andere prominente aanwezigen waren kardinaal Jean-Marie Lustiger, PS-voorman François Hollande, buitenlandminister Philippe Douste-Blazy en Kamervoorzitter Jean-Louis Debré. Blijkbaar hadden links en rechts beslist om hun meningsverschillen over de antiracismestrijd en het integratievraagstuk voor één dag opzij te schuiven. In stilte en gevolgd door naar schatting 33.000 andere betogers stapten zij van het Place de la République naar het Place de la Nation. Op het parcours lag de telefoonwinkel waar Ilan Halimi ge werkt had. Iets minder dan zestien jaar geleden vond er op hetzelfde traject ook al een mars tegen het antisemitisme plaats. In Frankrijk heerste toen nationale verontwaardiging nadat op het Joodse kerkhof van de zuidelijke stad Carpentras graven waren beschadigd.

Niet alle politici waren welkom op de betoging van gisteren. Zo zorgde de aankondiging van het extreem rechtse Front National om ook aan de mars deel te nemen voor de nodige onrust bij antiracistische organisaties. De Mouvement contre le Racisme en pour l'Amitié entre les Peuples (Mrap) trok zich terug uit de organisatie en beklaagde zich over "het politieke misbruik" van de manifestatie. Volgens het Mrap ging het om een zeer ambigue betoging waarin nogal wat deelnemers niet echt tegen het heropflakkerende antisemitisme protesteerden, maar eerder tegen de moslimgemeenschap in Frankrijk. De Franse Liga voor de Mensenrechten stapte wel mee in de betoging maar maakte duidelijk dat "racisten niet welkom" waren.

Uiteindelijk zou geen enkel FN-kopstuk aan de betoging deelnemen. Wie wel probeerde mee te stappen, was Philippe de Villiers, de voorzitter van de Mouvement pour la France, die bekendstaat om zijn xenofobe uitlatingen. De Villiers probeerde zich bij de start van de betoging aan de kop te zetten. "Ik kom hier om te protesteren tegen elke vorm van anti-Frans racisme", zei hij. Een duidelijke verwijzing naar de Franse moslims die steeds meer kritiek uiten op het Franse integratiemodel. De Villiers werd voor racist uitgescholden en vervolgens door de ordediensten verwijderd. Achteraf belegde hij een persconferentie waarin hij opnieuw zijn solidariteit uitdrukte met "alle Fransen die zich beledigd voelen door het stijgend anti-Franse racisme door de islamieten".

Volgens een peiling die aan de vooravond van de betoging bekend raakte, vindt 69 procent van de Fransen dat het racisme toeneemt. Zevenenvijftig procent zegt dat het antisemitisme in de lift zit.

In het onderzoek naar de moord op Halimi werden in het onderzoek zeventien mensen in verdenking gesteld, van wie tien voor de verzwarende omstandigheid antisemitisme. De vermeende kopman van de 'barbarenbende', Youssouf Fofana, een Fransman van Ivoriaanse origine, zit in Abidjan in voorhechtenis. Frankrijk heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234